"Реєстр отримувачів дотації" - Віталій Бахуринський

"Реєстр отримувачів дотації" - Віталій Бахуринський

Урядом 21.02.2017 року затверджений Реєстр отримувачів бюджетної дотації для сільгоспвиробників

 Як відомо, сільськогосподарські підприємства  неприємно розчарував початок 2017 року, в якому докорінно змінилися умови справляння такими підприємствами податку на додану вартість, а саме з 01.01.2017 року набули чинності, підписані Президентом України 30.12.2017 року «новорічні» - Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 року № 1797-VIII та Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 року № 1791-VIII, якими визначені основні засади податкової реформи 2017 року.

Нагадаємо про ці зміни для сільгоспвиробників – платників ПДВ.

Законом України  "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році" виключено ст. 209 Податкового кодексу України, яка встановлювала спеціальний режим оподаткування ПДВ  діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.

Цим же Законом були врегульовані питання перехідного періоду.

Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні"  встановлено мораторій на застосування штрафних санкцій до сільськогосподарських підприємств, що застосовували спеціальний режим оподаткування ПДВ за заниження такими платниками податкового зобов’язання з ПДВ або завищення ними бюджетного відшкодування, які виникли внаслідок порушення порядку розподілу податкового кредиту, визначеного підпунктом 209.15.1 пункту 209.15 статті 209 цього Кодексу, за звітні (податкові) періоди з 1 січня 2016 року по 1 січня 2017 року.

Постановою від 08.02.2017 року № 77 Кабінет Міністрів України  затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників у 2017 році, що встановив механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінагрополітики за програмою “Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників”. Порядком передбачено надання фінансової підтримки сільгосптоваровиробникам у формі:

1)  бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції;

2)  часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

В той же день Урядом постановою від 08.02.2017 року № 83 було затверджено Порядок розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році.

Послідовним кроком у векторі визначених «новорічними» законами податкових змін стало затвердження 21.02.2017 року Порядку ведення та форми Реєстру отримувачів бюджетної дотації, а також порядку надання відповідної інформації Державною фіскальною службою та Державною казначейською службою.

Зазначений документ визначає порядок автоматичного щомісячного розподілу коштів Державною казначейською службою на підставі заяв платників податку щодо включення до реєстру. Для отримання дотації такі заяви  повинні бути включені Державною фіскальною службою до переданого до Казначейства списку. Розподіл буде здійснюватися в межах виділених помісячних асигнувань пропорційно до сплаченої платником податку суми ПДВ.

Таким чином, аналіз прийнятих нормативно-правових актів дозволяє зробити висновок, що затверджений 21.02.2017 року Порядок має на меті пом’якшення удару від негативного впливу скасування спецрежиму ПДВ з 01.01.2017 року для сільгоспвиробників, діяльність яких має значний вплив на національний ВВП, а отже і економіку країни в цілому. В той же час тільки реалізація Порядку на практиці дозволить надати об’єктивну оцінку прозорості та автоматичності роботи запровадженого ним Реєстру отримувачів бюджетної дотації, а отже і оцінку повноти виконання визначеної мети у вигляді надання доступної державної підтримки сільгоспвиробникам, які зараз як ніколи її потребують.

 Віталій Бахуринський Старший партнер компанії Safir Law&Finance