10 правил від лікаря Комаровського

10 правил від лікаря Комаровського

У сезон застуд люди хворіють на гострі респіраторні вірусні інфекції – ГРВІ. Розгляньмо основні правила профілактики ГРВІ.

1. Менше людей – менше вірусів. Уникайте людних місць.

  2. Концентрація вірусів під відкритим небом в тисячі разів менша, ніж у будь-якому приміщенні: квартирі, шкільному класі. Сто разів подумайте: а вам туди треба?

  3. Чим ближче до людини – тим більше шансів заразитися. Тримайте дистанцію!

  4. Побачили (почули) людину з ознаками ГРВІ (кашель, чхання, нежить, закладений ніс) – тримайте максимально можливу дистанцію.

  5. Руки хворого – джерело інфекції. Менше рукостискань. Користуйтеся рукавичками, коли змушені братися за що-небудь в громадських місцях. Особлива увага – дверні ручки скрізь і поручні в міському транспорті.

  6. Шанси зустрітися з вірусом зростають там, де багато дітей, і там, де багато хворих, – особлива обережність при відвідуванні дитячих поліклінік!

  7. Вірусні частинки годинами і днями зберігають свою активність в запиленому, сухому, теплому і нерухомому повітрі і практично миттєво гинуть в повітрі чистому, прохолодному, вологому і рухомому. Не перегрівайте! Зволожуйте! Провітрюйте!

  8. Оптимальні параметри повітря для житлових приміщень: температура 16-22 ° С, відносна вологість повітря – 40-70%. Створіть комфорт в цих межах. Холодно? Одягніться!

  9. Мийте руки. Нема можливості? Користуйтеся вологими гігієнічними й дезинфікуючими серветками.

  10. Зволожуйте слизові оболонки дихальних шляхів. Застосовуйте для введення в носові ходи краплі або аерозолі на основі сольових розчинів (чим більше людей навколо – тим частіше). Полощіть рот звичайною водою. Найпростіший сольовий розчин можете приготувати самі: 1 чайна ложка солі на 1 літр кип’яченої води.

Пам’ятайте:

    – маска не рятує здорового і її не треба носити здоровому – її надягають на хворого і таким чином трохи зменшують його заразність;

    – ліків, що зменшують ймовірність ГРВІ, не існує;

    – ймовірність ГРВІ зменшують повноцінне харчування, активний спосіб життя, можливість виспатися, посмішка і гарний настрій.