10 продуктів, які можуть зберігатися вічно

10 продуктів, які можуть зберігатися вічно

У кожного вдома є комора, де зберігаються запаси продуктів, які ми не збираємося вживати найближчим часом. Якщо їх досить багато, стає складно стежити за терміном придатності і постійно замінювати зіпсовані.

Але є продукти харчування, які ніколи не принесуть вам таких проблем, звісно ж, за умови, що ви будете дотримуватися правил зберігання.

Кращий спосіб зберегти будь-який з цих продуктів – тримати їх у герметичній упаковці в сухому темному і прохолодному місці. І тоді вони будуть придатні в їжу ще довгі роки, можливо навіть століття і тисячоліття, і в практично незмінному стані збережуть свої поживні властивості.

Пропонуємо список з 10 продуктів, які можуть зберігатися практично вічно.

1. Мед може зберігатися тисячі років завдяки тому, що містить антибактеріальні речовини. До того ж мед у своєму складі практично не містить води, що робить його малопридатним місцем для мікроорганізмів. З часом, якщо не пастеризований і не сирий, він може змінити колір і кристалізуватися, але все одно залишиться безпечним для вживання продуктом.

2. Цукор може зберігатися дуже довго, неважливо білий (рафінований) він або коричневий (з домішкою згущеного рослинного соку). Однак цей продукт чутливий до вологи. Поглинаючи її, цукор легко може кристалізуватися в один великий шматок, який доведеться розбивати молотком. Просто переконайтеся, що зберігайте його в герметичному контейнері, щоб виключити потрапляння вологи.

3. Білий рис. Мішок з рисом може покритися віковим пилом, але зерна всередині нього назавжди збережуть свої поживні властивості. Втім, відноситься це твердження тільки до білого рису. Терміни зберігання коричневого рису дуже обмежені через його оболонку, яка містить масла.

4. Сіль. Ви ніколи не знайдете солі з вичерпаним терміном придатності, тому що технічно це навіть не продукт харчування, а мінерал. Як і цукор, вона має тенденцію поглинати вологу і здатна перетворитися в цільну брилу, але при цьому абсолютно не втрачає свої корисні властивості.

5. Кукурудзяний крохмаль. Зазвичай крохмаль використовується як загусник для харчових продуктів – соусів і пудингів. Щоб зберегти його на віки вічні, переконайтеся, що ви тримаєте його в герметичному контейнері в сухому і прохолодному місці.

6. Міцні спиртні напої. Термін придатності алкогольних напоїв, таких як ром, горілка або віскі, ніколи не закінчиться. Поки алкоголь зберігається в темному прохолодному місці, і кришка щільно закрита, немає сенсу поспішати прикінчити пляшечку. Втім, під впливом високих температур, повітря або яскравого світла смакові властивості алкоголю можуть сильно постраждати.

7. Оцет – ще один продукт, який назавжди залишиться придатним до використання, і з роками його корисні властивості стануть тільки покращаться.

8. Соєвий соус. У соєвому соусі міститься надзвичайно велика кількість солі, яка запобігає розмноженню бактерій у ньому, завдяки чому він не потребує консервантів навіть при тривалому зберіганні.

9. Бульйонні кубики являють собою спресований концентрований овочевий або м'ясний бульйон, зневоднений в процесі приготування. Високий вміст кухонної солі та глутамату натрію дозволяє зберігати бульйонні кубики необмежено довго. Втім, цей продукт дуже чутливий до умов зберігання і не витримує підвищеної вологості.

10. Топлене масло виробляють, розтоплюючи вершкове масло і виціджуючи з суміші молочний білок і цукор. Потім вершковий жир, який залишився, розігрівають у вакуумних котлах, щоб випарувати воду. Зневоднений таким чином жир не потребує холодильника і може зберігатися вічно, за умови, що ви тримаєте його в герметичній упаковці.