10 вересня: це цікаво знати

10 вересня: це цікаво знати

«Боже, як багато у світі краси! Яке небо! А Дніпро синій-синій, чистий. Брате мій Дніпре, батько мій дорогий і прекрасний»
О. Довженко

У народі колись вважали, що на Мусія, так називається 10 вересня у народі, починається друге, або старе бабине літо, закінчується пора збирання конопель та починається дубовий падолист. А ще від цього часу хліб вже намагалися прибрати під дах, щоб не зігнило у скиртах.

За церковним календарем, 10 вересня вшановують преподобного Мойсея Мурина, преподобного Іова Почайського. Собор преподобних отців Києво–Печерських, спочилих у Дальніх печерах, преподобного Саву, праведницю Анну пророчицю, мученицю Шушанику.

Іменинниками 10 вересня є:

Ганна, Веніамін, Захарій, Мусій.

10 вересня народились:

1885 — Олександр Палладін, український біохімік. Президент Академії наук Української РСР (1946—1962), академік АН УРСР і АН СРСР. Засновник української школи біохіміків.

1894 — Олександр Довженко, видатний український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографу.

10 вересня День пам’яті:

1713–1791 — Івана Григоровича-Барського, найвидатнішого архітектора українського бароко.
«Трудившийся в разных строениях, воду привел в различные места в города сем от различных источников с-под гор, а потом строил каменные церкви, колокольни и покои. Первую церковь зделав у Кирилловском монастыре, з зводницею и брамою, и погребами, церковь Покровскую и Набережно-Никольскую; у Козельце церковь штукатурнею украшал и тынковал, и колокольню вновь построил, у Золотоношском Красногорском монастыре церковь, колокольню у Петропавловськом монастыре, у Соборно-Успенском соборе с церквою. Ещё магазин городской и гостинной дом, жилые покои Греческому монастирю и Юрию Дранчеву…»

У світі 10 вересня відзначають:

Всесвітній день запобігання самогубствам

Чи знаєте ви, що:

Медицина вже давно визнала, що кількість металевих прикрас на людині та її самопочуття взаємопов’язані. І, власне, мова не про те, що деякі люди почувають себе впевненими лише тоді, коли виглядають, як новорічна ялинка, бо велика кількість золотих прикрас підтверджує оточуючим їхній високий соціальний статус.

Колись було помічено, що золото стимулює, зокрема, забезпечення енергією сечостатеву систему, а срібло має протизапальні властивості. Існує навіть легенда, що похідний кухоль Олександра Македонського був срібним, тому він майже не хворів.

Тож дослідники радять: якщо ви навіть вранці після нічного відпочинку почуваєтеся «розбитими» – носіть золото, а якщо роздратованими – срібло. Золото, як сонечко зігріє організм — додасть йому енергії, а срібло, як вода «охолодить» — заспокоїть нерви.