13 квітня: це цікаво знати

13 квітня: це цікаво знати

«Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців»
Олександр Довженко

За церковним календарем 13 квітня вшановують священомученника Іпатія, преподобного Іпатія – цілителя Печерського (у народі Іпатій вшановується як помічник при безплідді), святителя.

Наші пращури продовжували спостерігати за перелітними птахами і робити висновки про майбутню погоду. Якщо перелітні птахи хохляться, то хорошої погоди не чекай; після прильоту довго не щебечуть — на холод; раптово замовкли — до грози.

Іменинниками 13 квітня є:
Веніамін, Інокентій, Ганна, Іпатій

13 квітня народились:

1879 — Арнольд Маргулян, диригент, народний артист України і РФСР, головний диригент оперних театрів України.

1906 — Оксана Іваненко, українська письменниця, педагог, видавець. Автор численних казок та оповідань для дітей, повістей «Друкар книжок небачених», «Рідні діти», «Богдан Хмельницький», біографічних романів «Тарасові шляхи», «Марія», книжки спогадів «Завжди у житті».

Події 13 квітня:

1928 — У Києві відбулась прем'єра фільму Олександра Довженка «Звенигора». Сюжет фільму охоплює дві тисячі років буття і розповідає про багато етапів історії України: від скіфів і варягів до більшовиків та білогвардійців. За цю картину О.Довженко був «таврований» клеймом «буржуазний націоналіст».

«Фільм усе більше починає звучати невимовною чарівностю. Чарівностю своєрідної манери мислення. Дивним переплетенням реального з глибоко національною поетичною вигадкою. Гостросучасного і разом з тим міфологічного. Гумористичного і патетичного. Чогось гоголівського. В повітрі носилося: серед нас нова людина кіно, майстер з власним обличчям.» (Сергій Ейзенштейн)

1940 — Розпочався другий етап депортації із західних областей України, у результаті якого були виселені майже 320 тис. осіб.7

1990 — Радянський Союз офіційно визнав свою відповідальність за убивство в Катинському лісі (1940) кількох тисяч польських офіцерів (злочин, в якому раніше СРСР звинувачував нацистів).

13 квітня відзначають:

Всесвітній день рок-н-ролу (свято відзначається 13 квітня, хоча історична подія, що була основою для свята, сталася днем раніше: 12 квітня 1954 року Білл Хейлі записав сінгл «Rock Around The Clock», який став знаковим у новому музичному напрямку. Ця музика швидко подолала кордони США та поширилась країнами та континентами, кинувши виклик суспільству та традиціям).

Чи знаєте ви, що:

Олександр Довженко у своєму фільми «Звенигора» передбачав страшні репресії тридцятих років. У сцені, де онук-націоналіст Павло стріляє собі у голову, з його вуст звучить попередження: «Ось наближається антихрист!». Безжальний та апокаліптичний Молох вже за кілька років почав пожирати своїх дітей. Довженко добре знав про репресії, бо й сам ледве уникнув їх у 1923 році.

«Звенигора» була сенсацією 1928 року, але водночас це був початок особистої трагедії Довженка — за цю стрічку, та згодом за фільм «Земля» його будуть постійно звинувачувати у буржуазному націоналізмі.

Фільм обійде екрани Голландії, Бельгії, Аргентини, Мексики, Канади, Англії, США, Греції, а два громадські перегляди у Парижі закінчаться овацією.