16 червня: це цікаво знати

16 червня: це цікаво знати

Як хто посіє у юності, так пожне в старості.
Григорій Сковорода

У народі 16 червня вшановували Луку і зазначали, що з цього дня співочі пташки (крім солов’я та зозулі) закінчують співати, а Сонце йде вже тихіше.

Сьогоднішня народна прикмета підтверджується спостереженнями астрономів; щоправда у цей час Земля зменшує швидкість руху навколо Сонця.

А про погоду 16 червня говорили: “Якщо на Луку південний вітер – на врожай яровини, а північно – західний – на сльотаве літо, східний – на різні хвороби. Дощ же віщує врожай грибів”.

За церковним календарем 16 червня вшановують мучеників Лукілліана, Клавдія, Іпатія, Павла, Діонісія і діву Павлу, священномученика Лукіана, Максиміана, благовірного царевича Димитрія та Тупачевську і Кіпрську ікони Божої Матері.

Іменинниками 16 червня є:
Дмитро, Клавдія, Павло, Павла, Денис, Лук’ян.

16 червня згадують:

1578 – у Львові страчено Івана Підкову — (рік народження невідомий, Брацлавщина – 1578), козацького отамана, гетьмана, молдовського господаря в 1577 – 1578 рр.

Події 16 червня:

1848 — у Львові засновано культурно-просвітницьку організацію «Галицько-Руська матиця».
1934 — у Харкові відкрився перший з'їзд письменників України. Створено Спілку письменників України (СПУ).

Чи знаєте ви що:

Соціологи стверджують, що чоловіки, які кожного ранку обнімають і цілують своїх жінок, йдучи на роботу, живуть, в середньому, на п’ять років довше, з ними рідше трапляються дорожні пригоди і заробляють вони на третину більше, ніж ті чоловіки, які своїх жінок вранці не цілують.

«Рідна країна»