17 листопада: це цікаво знати

17 листопада: це цікаво знати

«І прописні істини потребують того, щоб їх нагадували»
Максим Рисьський

У народі 17 листопада називали Яреминим днем і вірили, що цього дня на вулиці розважається нечиста сила. А тому — краще сидіти вдома, нікому і нічого не позичати, особливо, вогонь, бо разом з ним з хати піде і щастя.

За церковним календарем 17 листопада — преподобного Іоаникія Великого, священномучеників Никандра і Ярему, преподобного Меркурія Печерського.

Іменинники 17 листопада:

Інокентії, Фаїни, Яреми, Оникії.

Ім'я Фаїна має давньогрецьке походження і перекладається, як «сяюча». Зазвичай, Фаїни зовнішньо схожі на батька, однак імпульсивні, як мама. Вони енергійні і гидливі, хоча самі не вирізняється акуратністю. Добрі, завжди готові допомогти, люблять чоловіче товариство. Зазвичай, у Фаїн багато друзів. Своє особисте життя не люблять обговорювати з оточуючими, хоча у шлюбі часто бувають нещасливі.

17 листопада народилися:

1788 — Михайло Щепкін, визначний актор української та російської сцени. Викуплений з кріпацтва І.Котляревським та іншими. В українському репертуарі був першим Виборним та Чупруном у п'єсах І.Котляревського «Наталка-Полтавка» та «Москаль-Чарівник», що залишилися кращими в його доробку.

1887 – Юрій Шумський, один з корифеїв українського театру, кіноактор, громадський діяч.

17 листопада відзначають:

  • Міжнародний день студентів
  • Міжнародний день боротьби проти хронічного захворювання легень

Чи знаєте ви, що:

Про студентів
Японські студенти беруть з собою на екзамен шоколадки Kit Kat як талісман тому, що їхня назва звучить, як японський вираз «kitto katsu» («обов’язково перемогти»).

Коли американський математик Джордж Данциг був аспірантом університету, одного разу він запізнився на урок і подумав, що написане на дошці рівняння є домашнім завданням. Воно видалося йому складнішим, ніж ті, що він вирішував до цього, однак за кілька днів він його виконав. Виявилося, що він розв’язав дві проблеми у статистиці, які раніше не можна було вирішити і над якими працювали багато вчених.

У Тетянин день швейцари ресторанів у Москві писали адресу студентів крейдою на їхніх спинах. Коли студенти напивалися до безтями, візники знали куди їх везти.

Психологію іноді називають «наукою про студентів-другокурсників і білих щурів», оскільки багато експериментів ставляться саме а цих двох категоріях. Більшість психологів-дослідників працює у вузах тому, що найпростіше для досліджень долучити саме студентів.

Один з найкоротших листів-рекомендацій з університету отримав математик Джон Неш, прототип героя фільму «Ігри розуму». Викладач написав у ньому один рядок: «Ця людина — геній!».

«Рідна країна»