18 серпня: це цікаво знати

18 серпня: це цікаво знати

Кохання окрилює, але янголом не робить.
Юрій МЕЛІХОВ

У дохристиянські часи у ці дні наші предки запалювали перше осіннє вогнище. Під час таких свят, вшановуючи домашнє вогнище, обмазували, білили і розмальовували піч та комин. А молодь на гуляннях влаштовувала жартівливі похорони мухам, комарам та іншим комахам.

У народі в цей день вшановується пам'ять святого Євстигнія. У минулі часи на Євстигнія їли сиру цибулю з хлібом, сіллю і квасом, від чого були здоровими. А у кімнатах розвішували зв'язки цибулі — щоб повітря очищалось. У давнину у цей день визначали погоду на грудень: «Який Євстигній — такий і грудень».

Щодо погоди підмічали: "Блідий Місяць на негоду – чистий і яскравий на хорошу погоду.

За церковним календарем, 18 серпня відзначають Передсвято Преображення Господнього, а також вшановують мученика Євстигнія, преподобного Іова, священномучеників Анфіса і Фавія, мученика Понтія Римлянина, праведницю Нонну.

Іменинниками 18 серпня є:

Євстигній, Іов, Нонна, Григорій.

18 серпня народились:

1836 — Олександр Кониський, український перекладач, письменник, видавець, педагог, громадський діяч. Автор слів пісні «Молитва за Україну».

Чи знаєте ви, що:

Пам’ятник посмішці. У Львові на вулиці Вірменський знаходиться єдиний у світі пам’ятник Посмішці. Відкритий у 2001 році, пам'ятник замінюють кожні сім років, і теперішній стоїть з 2008 року. Це робота львівського скульптора і карикатуриста Олега Дергачова. Пам'ятник Посмішці — чарівна риба. За словами автора, це натяк на те, що посмішку у наш час майже поховано: всюди хаос та сумні події. Треба вчитися радіти.

Одна з найменших трамвайних систем у світі. Трамвайна система селища Молочне (АР Крим) довжиною 1480 м, є не тільки найменшою в Україні та на пострадянському просторі, а також однією з найменших у світі трамвайних систем. Вона була створена пансіонатом «Берег» для перевезення відпочиваючих, однак трамваєм користуються всі бажаючі. Таким чином, він є повноцінним громадським транспортом.

В Україні є шведське село. На території України існує єдине шведське поселення – в селі Зміївка Херсонської області. Це поселення нині відоме в Швеції як „Гаммальсвенскбю” (тобто „Старе шведське село”). Воно було засновано в 1782 році після того, як туди прибули шведські поселенці, депортовані Катериною ІІ з острова Даго (нині – естонський острів Хіюмаа) на щойно завойовані Російською імперією землі. На сьогодні населення села шведського походження складає 120 чоловік. Граматика і словоформи шведської мови, якою вони говорять, збереглися на рівні 18-го сторіччя.


«Рідна країна»