19 лютого: це цікаво знати

19 лютого: це цікаво знати

Якщо відняти в людей музику, то вони геть здичавіють. Кожен день має бути, як пісня — легкий, мелодійний і трохи журливий.
Володимир Івасюк

За церковним календарем 19 лютого вшановують преподобного Вуколу, святителя Фотія, преподобного Варсонофія Великого та Іоанна Пророка, мучениць Дорофею, Христину, Калісту і Євіласія і Максима.

У народі 19 лютого вшановували Вуколу, якого називали «телятником», бо цей день збігався з початком весіннього отелення корів. Морози у цей день обіцяють бурхливу весну і сухе спекотне літо. А на самі морози вказувала вода у криницях: якщо вона підіймається, то слід чекати морозної погоди. Також морози передвіщав північний вітер і зозуля, яка кує на сухому дереві.

Іменинниками 19 лютого є:
Марія, Христина, Максим, Іван, Марфа

19 лютого народились:

1824 - Костянтин Ушинський, визначний російський педагог українського походження, один з засновників педагогічної науки в Росії.
«Народ без народності — тіло без душі» (Костянтин Ушинський)

1853 — Катерини Скаржинської, українська поміщиця, меценатка, фундаторка першого приватного краєзнавчого музею, народної школи, бібліотеки, аматорського українського театру. її коштами на Лубенщині проводилися археологічні розкопки.

1899 — Марфа Паторжинська, українська піаністка і педагог, заслужений діяч мистецтв України.

Події 19 лютого в Україні:

1954 — Згідно з рішенням керівництва СРСР Крим було передано зі складу РРФСР до складу УРСР.
1992 — Верховна Рада України затвердила тризуб як малий герб України.

19 лютого в історії:

1878 р. — Томас Алва Едісон запатентував музичний програвач, відомий сьогодні під назвою«фонограф». Машина, котру Едісон створював протягом року, голкою зчитувала дані зі свинцевого обертаючого циліндра. Першою відтвореною на фонографі піснею була «Mary Had a Little Lamb».

1945 р. — народився Юрій Антонов, російський естрадний співак, композитор. Один із найталановитіших композиторів СРСР і Росії щодо написання пісенних хітів-неодноденок, що не втрачають з роками своєї цікавості й естетичної привабливості. («Море, море», «Лунная дорога», «Поверь в мечту»…)

1985 р. — Уільям Шрьодер, пацієнт госпіталю «Гумана» в Луїсвіллі (штат Кентуккі), став першою людиною зі штучним серцем, яка вийшла за межі лікарні. Він провів на свіжому повітрі 15 хвилин.

1993 р. — англійські дослідники Ренольф Фіннс та Майк Страуд стали першими людьми що подолалиАнтарктиду пішки.

1999 р. — у США був затриманий колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко.

2000 р. — на Великій китайській стіні 3200 чоловік спорудили найбільшого китайського танцюючого дракона довжиною 3048 метрів.