2 червня: це цікаво знати

2 червня: це цікаво знати

Скільки років землі — і мільярд, і мільйон, а яка вона й досі ще гарна!
Л. Костенко

Щороку 2 червня у народі вшановували Фалалея і говорили, що «на Талалея – велика надія», малося на увазі — надія на тепло та врожай овочевих культур. І, звичайно, підмічали: «Якщо ллє дощ, то весь місяць буде сухим».

За церковним календарем, 2 червня вшановують мучеників Фалалея, Олександра і Астерія, благовірного князя Довмонта – у святому хрещенні Тимофія, мученика Аскалона, преподобних Завулона і Сусанну.

Іменинниками 2 червня є:
Олексій, Тимофій, Олександр, Сусанна.

2 червня народились:
1868 — Федір Андерс, інженер — конструктор, конструктор першого в Україні дирижабля.
1919 — Юрій Тимошенко — сценічний псевдонім Тарапунька – український комедійний артист, майстер скетчу, гуморист, кіноартист. Псевдонім Тарапунька — від річки Тарапуньки в Полтаві, де Ю.Тимошенко провів своє дитинство.

Події 2 червня:
1652 — під Батогом козацько-татарські війська під керівництвом Богдана Хмельницького розгромили польську армію на чолі з М. Калиновським.
1892 — у Києві запущений перший в Російській імперії електричний трамвай.

Чи знаєте ви що:

Найдавніша людина, за останніми свідченнями науки, з’явилася на сучасній території України приблизно 700-800 тис. років тому. Відкриті нещодавно археологами шари з матеріалами поблизу закарпатського с. Королевого свідчать, що стародавні мешканці цього поселення вже тоді володіли вогнем, займались мисливством, а основною формою суспільної організації було первісне стадо.