2 лютого: це цікаво знати

2 лютого: це цікаво знати

Бери вершину — і матимеш середину
Григорій Сковорода

За церковним календарем 2 лютого вшановують преподобних Єфимія Великого, Єфимія схимника Печерського, Лаврентія затворника Печерського, Єфимія Сянжемського. Мучениць Інну, Пінну, Римму, Вассу, Євсевію, Євтихію і Василіду.

У народі цей день називали «Юхимкині заметілі». По заметілях наші пращури передбачали погоду на найближче майбутнє. Якщо 2 лютого мете заметіль, то весь Масляний тиждень буде із заметілями. Якщо цей день був похмурим, то варто було очікувати пізньої заметілі. А якщо на Єфимія (Юхима) опівдні було сонце, то весну очікували ранню.

Іменинниками 2 лютого є:
Овсій, Юхим, Євтихій, Інна, Римма, Захар, Мирослав

2 лютого народились:

1812 — Євген Гребінка, письменник, педагог, видавець, автор збірки байок «Малороссийские приказки», комедії «Не в свои сани не садись», роману «Чайковський», низки оповідань, багатьох пісень та романсів (зокрема «Українська мелодія», «Очи черные»). Брав активну участь в організації викупу Т. Шевченка з кріпацтва, допомагав у виданні «Кобразя». Видав альманах «Ластівка».
«Давно хтось сказав, що українською мовою можна писати лише саме кумедне, смішне... Досить прочитати історію Малоросії, придивитися до характерів її героїв, прислухатися до її пісень, де ремство душі виливається в таких жалібних звуках, як пісня степової чайки, як стогін матері над могилою сина, і ви думаєте: невже народ з таким залізним характером, з такими глибокими почуттями може лише сміятися?» (Є.Гребінка)

1845 — Іван Пулюй, видатний український фізик і електротехнік, організатор науки, громадський діяч. Автор праць з катодного випромінювання та катодних Х-променів, які відкрив за 3 роки до Рентгена. Першим у світі зробив «рентгенівський» знімок скелета.

1899 — Василь Литвиненко, український балетмейстр і співак. Постановник першого українського балету («Пан Каньовський»).

1901 — Валер'ян Підмогильний, український письменник і перекладач. Автор відомого роману «Місто».
«Найгірша помилка — уважати неминуче за доцільне». (Валер’ян Підмогильний)

Події 2 лютого:

1841 — Перша згадка про «День бабака» (2 лютого). Це одна із найпопулярніших традицій США і Канади, що полягає у визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально «призначеного» бабака.
1935 — Вперше у судовій практиці використано детектор брехні (Портедж, Вісконсін).
1943 — Завершилася одна з ключових битв ІІ Світової війни. Радянські війська розгромили німецькі війська під Сталінградом.
1944 — Радянські війська зайняли міста Луцьк і Рівне.
1999 — На передньому фасаді універмагу «Україна» в Києві вивісили найбільшу в світі (на той час) зовнішню рекламу — панно шампуню «Орґанікс» (126,5×17 м).

2 лютого відзначають:

  • ООН: Всесвітній день водно-болотяних угідь
  • День бабака

Чи знаєте ви, що:

Перша згадка про День бабака датована 1841 роком. Це традиційне народне свято в США і Канаді. Його відзначають щорічно 2 лютого. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, який виповзає зі своєї нори, і за його поведінкою можна дізнатися, чи скоро настане весна.

Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно полишає нору – зима скоро закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору – буде ще 6 тижнів зими.

В деяких містах і поселеннях США і Канади в цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим «метеорологічним» бабакам, що збирають численних туристів.

Історія виникнення свята уходить корінням в дуже давні часи, коли 2 лютого за григоріанським календарем християни Європи почали відзначати Стрітення Господнє. Вже тоді погоду саме в цей день вважали відповідальною за характер початку довгоочікуваної весни.

«Рідна країна»