20 грудня: це цікаво знати

20 грудня: це цікаво знати

«Митцю не треба нагород,
його судьба нагородила.
Коли в людини є народ,
Тоді вона уже людина».
Ліна Костенко

За церковним календарем 20 грудня вшановують святого Амвросія, преподобного Іоанна, мученика Афінодора, преподобного Павла.

У народі 20 грудня, вшановуючи Амвросія, дівчата у давнину організовували цікавий обряд, який називали «трусити груші». Зібравшись в одній з осель, кожна з них примірала на себе дванадцять одежин і одягала найзручнішу. Та дівчина, якій не діставалося одягу за розміром, прив’язувала спідницю ззаду до поперека і йшла “трусити груші”. Вилазила на вербу і трусила її. Коли дівчата знизу питали, що вона трусить, дівчина відповідала: “Груші”. І тоді збираючи сухі гілочки, що падали з верби, їй відказували: «Це не груші, а хлоп’ячі душі». Після цього дівчата йшли додому, і якій з них снився цієї ночі хлопець, та протягом року і мала вийти заміж.

Ворожіння на предметах:
Для цього ворожіння колись брали миску, перевертали її і під неї клали різні дрібні предмети, зокрема, каблучки, обручки, стрічки, глиняні або солом'яні ляльки. Потім все це накривали рушником і відвернувшись виймали з під тарілки перший ліпший предмет. Якщо траплялася стрічка, це означало, що дівчина ще протягом року не одружуватиметься, якщо траплялася лялька – буде покриткою, якщо ж каблучка або обручка – незабаром весілля.

Іменинники 20 грудня:

Івани, Антонії, Павли, Нили, Амвросії.

20 грудня народились:

1855 — Амвросій Ждаха, український художник, графік, майстер акварельної мініатюри. Першим з українських графіків розпочав працю над комплексним оформленням «Кобзаря» Тараса Шевченка. У творчому доробку — робота над ілюструванням «Нового завіту», «Іліади» та «Одіссеї» Гомера, «Слова про Ігорів похід».

1856 — Олексій Гіляров, український письменник, філософ, педагог. У Київському університеті створив блискучу школу філософів і психологів (В.Асмус, Г.Якубаніс, П.Блонський, І.Огієнко).