22 січня: це цікаво знати

22 січня: це цікаво знати

Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не зненависть до її ворогів.
В’ячеслав Липинський

За церковним календарем 22 січня вшановують мученика Полієвкта, святителя Филиппа, пророка Самея, преподобного Іону Київського, святителя Петра, преподобного Євстратія-чудотворця.

У народі про цей період січня говорили так: «Росте день у січні — росте і холод», що вказувало на наближення місяця лютого, який вважався найхолоднішим місяцем зими.

Спостерігали наші пращури у цей день і за худобою: випускали на вулицю і спостерігали за її поведінкою. Якщо вона відразу поверталася у хлів – продовження зими мало бути сніжним і морозним.

Події 22 січня:

1904 — заснування Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. М. Горького
1905 — «Кривава неділя» 1905 року. За старим счисленням (Юліанським) «Кривава неділя» сталася 9 січня 1905 року
1918 — Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу
1919 — Директорія УНР проголосила Акт злуки УНР та ЗУНР, ЗУНР перетворено в Західні Області УНР
1992 — 22-23 січня відбувся І Всесвітній конгрес українців.
1990 – на честь Акту Злуки відбулася одна з наймасштабніших акцій — від Львова до Києва, на відстані майже 500 кілометрів близько 300 тисяч чоловік, взявшись за руки, утворили живий ланцюг.
2010 — Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.

22 січня святкують:

День соборності України — відзначається у день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року.

30 грудня 2011 року Президент Віктор Янукович своїм Указом постановив «перенести» День свободи, який святкували 22 листопада на честь Помаранчевої революції, і заснувати День соборності і свободи 22 січня.

"Установити в Україні: День соборності та свободи України, який відзначати щорічно 22 січня ... визнати таким, що втратив чинність: Указ Президента України від 19 листопада 2005 року № 1619 «Про День свободи», — йдеться в указі.

Після подій 2013-го — 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України «братнім російським народом», відповідно до Указу Президента України № 871 / 2014 від 13-го листопада 2014-го року, святу повернули колишню назву. «Відзначати щорічно 22 січня - у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки - День Соборності України. Внести до Указу Президента України від 30 грудня 2011 року № 1209 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят” зміну, виключивши абзац другий статті 1.»— йдеться в Указі.

Іменинники 22 січня:
Євстратій, Захар, Петро, Полієвкт, Самей, Пилип і Антоніна.

22 січня народилась:

1855 — Ганна Затиркевич-Карпинська (Чернігівська обл.) — українська актриса, майстер характерних і комедійних образів. Ролі: Риндичиха («По ревізії» М. Кропивницького), Ганна («Безталанна» І. Карпенка-Карого), Лимериха («Лимерівна» Панаса Мирного).

Чи знаєте ви, що:

Застуда — найпоширеніше захворювання у світі. Дорослий житель Європи або Північної Америки переносить її в середньому від двох до п'яти разів на рік, а дитина — від чотирьох до восьми разів.

Понад 100 мільйонів відвідувань лікарів за рік у США пов'язані саме з нежитем і застудою. Витрати американців на ліки від застуди та збитки через пропущені робочі дні становлять на рік величезну суму — 40 мільярдів доларів. Це більше витрат і збитків, аніж через астму або інфаркти.

Людина, що дожила до 75 років, мінімум чотири роки свого життя сумарно проводить у застудженому стані.

За оцінками дослідників, застуду викликають від 200 до 300 вірусів, що відносяться до п'яти родин. Тому виробити імунітет майже неможливо. Від третини до половини випадків застуду викликають риновіруси, а їх близько сотні.

Ця хвороба триває, як правило, тиждень, четверта частина хворих страждають на застуду два тижні, а ще близько чверті хворих взагалі нічого не помічають, але при цьому заразні для інших.

«Рідна країна»