22 травня: це цікаво знати

22 травня: це цікаво знати

«Як умру, то поховайте Мене на могилі Серед степу широкого На Вкраїні милій. Щоб лани широкополі, І Дніпро, і кручі Було видно, було чути, Як реве ревучий».
Тарас Шевченко

22 травня день пам’яті:
Річниця перепоховання Тараса Шевченка в Каневі на Чернечій горі (1861 р.)

У народі 22 травня вшановували Миколу Чудотворця і говорили: “У кожному році два Миколи: на першого не буває холодно ніколи, а на другого не буває тепла ніколи”. Цього дня мощі святого Миколая переносили з Лікії до італійського міста Бар, і тому, за церковним календарем, він відзначається як «літній» Микола.

Вперше це свято було встановлене папою Урбаном ІІ в ХІ сторіччі, а до українського церковного календаря воно було введене митрополитом Єфремом наприкінці того ж віку.

У нас Микола Чудотворець є одним з найшанованіших святих. Адже він покровитель не лише мандрівників і мореплавців, а ще й землеробів. І тому господарі за Миколою вгадували погоду та майбутній врожай. “Якщо на Миколу піде дощ, буде врожай на озимину”, хоча “Від Миколи до літа ще має бути дванадцять приморозків, якщо ж їх не дай Бог не буде, це означатиме неврожайний рік”.

За церковним календарем 22 травня вшановують преподобного Ісайю, мученика Христофора; згадують перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Лікії у італійське місто Бар.

22 травня народились:

1840 — Марко Кропивницький, український письменник, драматург, театральний актор. З ім’ям М. Кропивницького пов’язані створення українського професійного театру й наступний етап розвитку реалістичної драматургії.
1879 — Федір Кричевський, український художник і педагог, один з засновників і перший ректор української Академії образотворчого мистецтва
1941 — Микола Олялін, український кіноактор («Визволення», «Назад дороги нема» і ін...)

Іменинниками 22 травня є:
Микола, Христофор, Ісай.

Події 22 травня:

1861 — Тараса Шевченка перепоховано в Каневі на Чернечій горі.
1919 — у Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.
1931 — розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук.
1936 — почався перший чемпіонат СРСР з футболу.
1960 — стався найсильніший у 20 столітті землетрус силою 9,5 балів за шкалою Ріхтера — в Чилі.
1979 — похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові вилився у масову акцію протесту.
1995 — у Львові було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка.
1998 — у Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая.
2009 — СБУ порушила кримінальну справу за фактом геноциду в Україні 1932—1933 років (за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України — «Геноцид»).

22 травня святкують:
Міжнародний день біологічного різноманіття

Чи знаєте ви, що:

Британські вчені знайшли на дні Чорного моря єдину в світовому океані підводну річку. Це відкриття зробили вчені з університету англійського міста Лідс, які проводили дослідження на місці.

Вони з’ясували, що довжина річки становить 37 морських миль, ширина – більше півмилі, а швидкість течії води – 4 милі на годину (близько 7,5 км на годину). Було також відзначено, що річка переносить колосальні обсяги води – 22 тис. кубічних метрів на секунду. Якщо б ця річка перебувала на суші, то, мала б шосте місце в світі за цим показником.

Водний потік утворений проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря в менш солоне середовище Чорного моря. Таким чином, вода в річці відрізняється високою концентрацією солі.