23 грудня: це цікаво знати

23 грудня: це цікаво знати

За церковним календарем 23 грудня вшановують мучеників Міну, Ермогена, Євграфа та Святителя Іоасафата. Продовжується Різдвяний піст.

У народі 23 грудня, вшановуючи мученицю Міну, молилися, аби вона вберегла від хвороб очей.

Іменинниками ж 23 грудня є:

Хоми, Ангеліни, Євграфи, Йосипи і Степани.

23 грудня народились:

1878 — Степан Тимошенко, український вчений у галузі механіки. Автор фундаментальних праць з теорії опору матеріалів, теорії пружності та коливань. Один із організаторів і перших академіків Української академії наук. Основоположник школи прикладної механіки в США.

Події 23 грудня:

1913 — відбувся перший політ літака Ігоря Сікорського «Ілля Муромець».

1963 – Папа Римський павло VI підвищив статус Української греко-католицької церкви з рівня Митрополії до рівня Верховного Архієпископатства.

1992 – у Києві відбувся перший з'їзд педагогів України

23 грудня відзначають:

  • Всесвітній день сноуборду (вперше День сноуборду провели в Європі в 2006 році)

Чи знаєте ви, що:

В українських водоймах нещодавно з’явився американський «осетр», який насправді називається веслоніс. Його батьківщина — річка Пвнічної Америки Місісіпі. Також він живе у невеличких річках, що впадають до Мексиканської затоки.

Вирішальним фактором появи цієї рибини в Україні стала її вага. «Американець» швидко набирає до 70 кілограмів. Саме це та ще той факт, що веслоніс не потребує особливого догляду й фінансових витрат на харчування, бо їсть виключно планктон, привернули до нього увагу наших орендарів ставків.

Його м’ясо має високі смакові якості, як власне і його чорна ікра. Нерест веслоноса відбувається у квітні – травні при температурі води 14-16 градусів тепла.Кількість ікринок чимала – від 82 до 269 тисяч. «Шлюбний» період у самців починається в 7 років, а у самок – в 13-14.

Якщо взяти до уваги, що акліматизацію цієї риби у нас почали лише кілька років тому, то ловля веслоносів справа недалекого, а все ж майбутнього.