24 січня: це цікаво знати

24 січня: це цікаво знати

Найважче завдання доручи ледареві — він знайде найлегше рішення.
Закон Хладі

За церковним календарем 24 січня вшановують преподобних Феодосія Великого, Михаїла Клопського, Феодосія Антиохійського та Євецьку ікону Божої матері.

У народі цей день називався «Феодосієве тепло». Зазвичай у цей день справді була тепла погода, але люди побоювались такого тепла і говорили: «Бійся весни у січні», адже «січень без снігу – літо без хліба», хоча тепла погода у цей день передвіщала ранню і теплу весну. Якщо на Феодосія була відлига, то готувались до затяжної весни.

Іменинники 24 січня:
Віталій, Володимир, Михайло, Степан, Терентій, Федір, Феодосій, Віра

24 січня народились:

1854 — Іван Бутенко (Херсонщина) – український оперний співак (бас). Виконавець партій Тараса («Тарас Бульба»), Руслана («Руслан і Людмила»), Пимена («Борис Годунов»), Мефістофеля («Мефістофель») та ін.

1941 — Юрій Покальчук (Тернопільська обл.) — український письменник, перекладач, літературознавець. Автор оповідань, повістей, романів, літературно-критичних праць.

Події 24 січня:

1861 — У Петербурзі вийшов перший номер українського щомісячника «Основа».
1923 — У Харкові створено Спілку пролетарських українських письменників «Гарт».

Чи знаєте ви, що:

Група нейробіологів в Кембриджі (Велика Британія), провела дослідження і за його результатами заявила про те, що людині потрібно не більше 15 хвилин на те, щоб вивчити нове слово раз і назавжди.

Як правило, для цього потрібно прослухати це слово приблизно 160 разів, на що в середньому йде близько 15 хвилин.

За словами авторів дослідження, мозок будь-якої людини починає активно думати після того, як почує слово, однак якщо воно незнайоме, то нейрони головного мозку починають досить цікаво поводитися, що й відрізняє процес запам’ятовування.