25 липня: це цікаво знати

25 липня: це цікаво знати

«Вітер хмари кермує,
Щоб рясно полити.
І солодко в ньому струмує
Ріка медової липи».
Галина Гордасевич

25-те липня у народі називається на честь Прокла. Колись говорили, що цього дня бувають найбільші роси. Навіть прислів’я залишилося: “На Прокла все промокло”. Селяни поспішали до Прокла висушити сіно, бо через велику росу воно могло загнисти. А бабки–знахарки вранці цього дня йшли збирати росу для лікування, оскільки вона вважалася цілющою. Ну і, звичайно, велика роса ще й обіцяла гарну погоду.

За церковним календарем, 25 липня вшановують мучеників Прокла та Іларія, преподобного Михайла, мучеників Федора та Іоанна. Преподобного Арсенія, преподобного Симона, мученицю діву Голіндуху – у хрещенні Марію, преподобного Іоанна і Гаврила та ікону Божої Матері «Троє ручицю».

Іменинниками 25 липня є:

Михайло, Іларій, Федір, Вероніка, Арсен, Марія.

Події 25 липня:

1687 — Івана Мазепу було обрано гетьманом України.
1920 — у бою під Сидоровом окрема кінна дивізія армії УНР вщент розгромила більшовицьку кінноту і два полки більшовицької піхоти.
1937 — розформовано ЦК комсомолу України як контрреволюційний орган.

25 липня народились:

1855 — Юліан Кулаковський, історик, археолог, Фахівець з історії Північного Причорномор'я, Візантії, Стародавнього Риму. Проводив археологічні дослідження античних пам’яток півдня України (Ольвія, Пантікапей). Автор 3-томника «Історія Візантії».

Цього року на 25 липня припадає:

  • День зубного техніка

Чи знаєте ви, що:
Саме римляни придумали публічну бібліотеку, хоча й у трохи дивній формі. Будь-хто міг почитати книгу в… лазні – там була спеціальна кімната, де книги не піддавалися впливу води і пари. Лазні в Древньому Римі будувалися всюди, виходить, і з бібліотеками не було проблем.

Саме бібліотеки належить до тих об’єктів, які людина знищує з особливою завзятістю. Варто згадати навіть недавнє минуле. Німецькі нацисти влаштовували величезні багаття з книг. Китайські комуністи спочатку спалили книжкові збори монастирів Тибету, а потім увійшли в смак і спалили свої бібліотеки – у них це називалося “культурною революцією”.

У 1992 році, під час громадянської війни в Югославії, сербські солдати підпалили боснійську бібліотеку в Сараєво, а потім убили пожежних, які спробували погасити полум’я. Афганські таліби спалили 50 000 найменувань книг. Навіть у США, де “бібліотека – опора демократії”, є маса громадських організацій, що виступають за вилучення з бібліотек тієї чи іншої книги – наприклад, “Гаррі Поттера”.

«Рідна країна»