27 березня: це цікаво знати

27 березня: це цікаво знати

Є два способи живо зацікавити публіку в театрі: за допомогою великого або правдивого. Велике захоплює маси, правдиве підкуповує окремих осіб.
Віктор Гюго

За церковним календарем 27 березня вшановують преподобного Венедикта, святителя Феогноста, благовірного князя Ростислава, праведницю Фронтину.

Від наших пращурів до нас дійшло таке спостереження: той, кому пощастить почути грім у цей день, може бути впевненим у тому, що літо буде родючим. Якщо весною у ріках води не добавиться, літо обіцяє бути жарким і сухим.

Іменинниками 27 березня є:
Ростислав, Михайло, Феодосій, Венедикт, Фронтина

27 березня народились:

1911 — Михайло Сорока, український дисидент, член ОУН. Протягом 34 років був в'язнем радянських таборів; організував рух спротиву в'язнів «ОУН-Північ»; вважається ідейним патріархом політв'язнів радянських концтаборів.

1916 — Іван Чиженко, український вчений у галузі електротехніки, доктор технічних наук. Створив наукову школу в галузі вентильно-перетворювальної техніки.

Події 27 березня:

1860 — мешканець Нью-Йорку Майкл Бірн запантетував штопор.
1914 — І. Сікорський на своєму літаку С-6А встановив світовий рекорд швидкості з 4 пасажирами — 106 км/год.
2014 — Генеральна Асамблея ООН підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід'ємними частинами. За відповідну резолюцію проголосували 100 країн-членів ООН зі 194. Проти проголосували 11 країн, 58 країн утрималися, решта не брали участі в голосуванні.

27 березня святкують:

  • Міжнародний день театру (відзначається з 1961 року)
  • День нефролога (нефрологія представляє галузь медицини, яка вивчає функції та хвороби нирок, діагностику хвороб нирки та їх лікування).

Чи знаєте ви, що:

Найстаріший в Україні театр було збудовано в Харкові у 1789 році, згодом у Києві (1806), Одесі (1810).

Перший український стаціонарний театр організував у 1906 році М.К. Садовський. Перші вистави він показав у Полтаві, а з 1907 року працював у Києві.

Перший український професійний оперний театр “Музична драма” було відкрито у 1919 році в Києві.

Найбільше “театральне” місто в Україні – Київ, у якому 25 театрів. Щодо областей, то першість — за Одеською – 10 театрів, Львівською – 9, Кримською та Дніпропетровською – по 8 театрів.

«Рідна країна»