27 лютого: це цікаво знати

27 лютого: це цікаво знати

Віра – це нестримне бажання перетворити мрію в реальне життя.
Дмитро Донцов

За церковним календарем 27 лютого вшановують преподобного Овксентія, рівноапостольного Кирила, преподобного Ісаакія – затворника Печерського, 12 греків будівників соборної Успенської церкви Києво–Печерської Лаври, благовірного князя Михаїла Чернігівського і боярина його Феодора, преподобного Марона – пустельника Сирійського, святителя Авраамія.

У народі, в день святого рівноапостольного Кирила, повитухи приймали з гостинцями жінок, у яких вони приймали пологи. У минулі часи помітили, що хороша погода на Кирила говорить про те, що незабаром вдарять міцні морози: «Якщо на Кирила день ясний – літо буде гарне, але морози триватимуть».

Іменинниками 27 лютого є:
Кирило, Михайло, Федір, Овксентій

27 лютого народились:

1875 — Володимир Філатов, видатний медик, засновник офтальмологічної школи в Україні, запропонував власні методи лікування в офтальмології, винайшов багато оригінальних офтальмологічних інструментів.

1887 — Петро Нестеров, російський льотчик, член Київського товариства повітроплавання, автор так званої «петлі Нестерова». Похований у Києві на Аскольдовій могилі.

27 лютого відзначають День пам’яті Івана Богуна (бл. 1618, с.Брацлав Вінницька область – 27.02.1664) — український військовий і державний діяч, козацький полководець.

«Богун був тим героєм, якого неспокійний дух живе і досі і пекучим вогнем вривається в душу молоді. Він був найяскравішим представником типу тогочасних українців, що зі сміхом зустрічали небезпеку, не розв'язували вузли, а розрубували їх, не жебрали, а здобували, що вважали потрібним здобути…» (Олена Теліга)

Події 27 лютого:

1900 рік — у Мюнхені засновано футбольний клуб «Баварія»; один з найвідоміших і найсильніших клубів Німеччини та світу.

1918 — Початок походу Січових Стрільців проти більшовицьких військ, що напали на Україну.

1919 — Комісія Антанти провела зустріч із українським отаманом Семеном Петлюрою.

1932 — У складі УСРР створені Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Одеська й Харківська області.

1939 — Спілка радянських музик України була перейменована у Спілку радянських композиторів України.

1942 — Масові розстріли в Бабиному Яру німецькими окупантами членів українського націоналістичного підпілля.

1943 — Прийнята постанова про поновлення роботи шкіл у регіонах України, визволених від нацистів.

1974 — у Нью- Йорку мільйонним тиражем вийшов перший номер щотижневого журналу People, що розповідає новини про життя зірок шоу-бізнесу.

1990 — Верховна Рада СРСР створила нову посаду — Президент СРСР.