28 листопада: це цікаво знати

28 листопада: це цікаво знати

«Гордість – велика рушійна сила, рідна сестра високого почуття відповідальності»
Максим Рильський

З 28 листопада розпочинається Різдвяний піст. У народі він ще має назву Пилипівка, бо напередодні, 27 листопада, вшановують апостола Пилипа. Кажуть, що у Пилипівку день лише до обіду. Воно й не дивно, адже його тривалість становить лише 8 годин 28 хвилин, що у порівнянні з найдовшим днем — 22 червня — наполовину менше. Колись у кінці листопада вже давно лежав сніг, а тому й підмічали: ”Якщо 28 листопада сніг не розтане, то лежати йому аж до повені, тобто, до весни”.

За церковним календарем 28 листопада починається Пилипівський, або Різдвяний піст. Також цього дня вшановують мучеників Гурія, Самона, Авіва та преподобного Паїсія Величковського.

Іменинники 28 листопада:

Дарини, Варвари, Дмитри, Гурії, Маркели

Дівчатка Даринки у дитинстві багато хворіють і відзначаються поганим апетитом. Проте з віком починають займатися спортом і проблем зі здоров'ям у них, зазвичай, нема. Вони стають чарівними дівчатами з красивими фігурами, що є їхньою гордістю. Дарини знають собі ціну, вимогливі і капризні, ревниві та вперті. Бути їхнім другом дуже складно, бо критикувати цих жінок не варто. Дякуючи своєму вмінню використовувати людей, особливо чоловіків, Дарини можуть досягти значних успіхів у житті. Водночас вони турботливо ставляться до старих людей. Комунікабельні, привітні. Розчулити їх дуже просто.

28 листопада народилися:

1890 — Зінаїда Тулуб, українська письменниця. Автор дилогії «Людолови», роману «В степу безкраїм за Уралом».

У цей день відзначають:

  • Всесвітній день інформації
  • Початок Різдвяного посту

Події 28 листопада:

1654 — почалася героїчна оборона козацької фортеці Буша (на Поділлі) від польських військ (30 листопада оборонці підірвали себе разом з фортецею; цей епізод описаний М. Старицьким у повісті «Оборона Буші»)
1928 — На Одещині створено першу в СРСР машино-тракторну станцію (МТС).
2000 — Початок касетного скандалу в Україні. Олександр Мороз оприлюднив аудіокасети з записами розмов у кабінеті Л.Кучми стосовно вбивства Георгія Гонгадзе.
2006 — Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу.

Чи знаєте ви, що:

Про вживання спиртного

Ще з часів Київської Русі в Україні народною мораллю засуджувалося пияцтво. Пили лише на великі релігійні й родинні свята «Питию время и мера». У всі часи в народі алкоголь вважався звеселяючим засобом, і вживати його варто було помірковано.

Ще на рубежі ХIХ-ХХ сторіч на середнє весілля не дуже велике й не дуже маленьке, де присутнє було майже все доросле населення села, готували зо три літри горілки, а на хрестини – не більше літра. Поминки взагалі нерідко обходилися без спиртного. На застіллі користувалися однією чаркою, яку пускали по колу. Зазвичай, чарка обходила коло не більше трьох разів. За цей час гості встигали поїсти, наговоритися, поспівати і з-за столу, виходили майже тверезі і задоволені.