29 грудня: це цікаво знати

29 грудня: це цікаво знати

"Кожне серце
Має інший ритм одмінний,
Інший біль і іншу радість,
Інший стук і іншу кров..."
Максим Рильський

У народі 29 грудня, вшановуючи Агея, підмічали: “Якщо на Агея великі морози, то протримаються вони аж до Водохреща”.

За церковним календарем 29 грудня вшановують пророка Агея, мученика Марина та блаженну царицю Феофанію. Пророк Агей жив у часи звільнення іудеїв з єгипетського полону. За Біблією, саме він напророкував будівництво Єрусалимського храму, куди мав прийти той, «кого жадають усі народи», тобто Ісус Христос.

Іменинниками ж 29 грудня є:

Феофанії, Софії, Агеї

29 грудня народились:

1876 — Микола Стражеско, відомий терапевт-клініцист, академік. До цього часу не втратила актуальності і широко використовується на практиці класифікація недостатності кровообігу за Стражеско – Василенком. Інститут кардіології НАН України носить ім’я академіка М.Д.Стражеско.

1891 — Володимир Симиренко, український вчений, селекціонер, помолог.

Події 29 грудня:

1911 — Ігор Сікорський на літаку власної конструкції С-6 встановив світовий рекорд швидкості польоту з двома пасажирами — 111 км/год.
1992 — Міністерство юстиції України зареєструвало Українську скаутську організацію «Пласт»
1995 – відкрито Дніпропетровський метрополітен – перша ділянка довжиною 7,8 км з шістьма станціями.

Чи знаєте ви, що:

Про сон
Ще сто років тому люди спали 9 годин на добу, а зараз для багатьох і 6 годин – розкіш. Здавалося б, недоспав сьогодні, зате висплюся завтра, або післязавтра. Але організм злопам’ятний, знущань над собою не терпить. У результаті між організмом і його власником розігрується справжня війна. Відгадайте з першого разу, хто переможе.

Хронічний недосип призводить до того, що спати перестає хотітися взагалі. Починає давати збої механізм самовідновлення нервової системи. Допомогти собі у такій ситуації ми часто намагаємося за допомогою снодійного. І тоді ввечері заковтуємо ліки, щоб заснути, а вранці напихаємо себе стимуляторами, щоб прокинутися. І до неприємностей від недосипу додаються побічні ефекти від жмені таблеток.

Недосипання – це стрес. Скаче тиск, частішає серцебиття, “страйкують” шлунок з кишківником, пропадає апетит, наростає дратівливість, розсіюється увага. Людина поступово втрачає здатність адекватно реагувати на події. Вчені порівняли організм у стані недосипу з гітарної струною – її можна натягувати тільки до певного моменту, поки не лусне.

Недосипання – це зайва вага. Людський організм генетично запрограмований так, що неспання можливо тільки в двох ситуаціях – добування їжі і втеча від небезпеки. І в тому, і в іншому випадку потрібно досить велика кількість енергії. Тому не дивно, що опівнічники часто здійснюють нальоти на холодильник. За статистикою, у людей, що сплять вночі менше 4 годин, ризик дістати ожиріння на 74% вище, ніж у тих, хто спить по 7-9 годин. Ті, хто присвячують сну 5 годин, можуть додати зайві кілограми у 50% випадків, а шестигодинний сон збільшує ризик ожиріння на 23%.