3 березня: це цікаво знати

3 березня: це цікаво знати

Для неука дуже легкий спосіб зрікатись: не бачив Америки – значить, нема, не чув про Канта – значить, вигадали!
Михайло Старицький

За церковним календарем 3 березня вшановують святителя Лева-папу Римського, преподобного Кузьму, святителя Агапіта-сповідника, святителя Флавіана.

У народі 3 березня пекли вівсяне печиво – вівсяники і очікували пташку вівсянку, приліт якої наближав теплі весняні дні.

Іменинниками 3 березня є:
Лев, Кузьма, Віктор, Василь, Агапіт

3 березня народились:

1811 — Антін Могильницький, український письменник, громадський і політичний діяч, греко-католицький священик.
«Кожний нарід, хоть би дикий, Любить свій родинний край, Любить отцівські язики, Свою мову і звичай». (Антін Могильницький)

1888 — Наталена Королева, українська письменниця. В своїх творах опрацьовувала історичні та біблійні теми. Автор збірки легенд “Во дні они”, повістей “1313”, “Без коріння”, збірки оповідань “Інакший світ”, повістей “Предок”, “Сон тіні”, “Легенди старокиївські”.

3 березня святкують:

Всесвітній день письменника

Події 3 березня:

1669 — гетьман Дем'ян Многогрішний уклав угоду з московськими послами (Глухівські статті), що обмежувала козацьку автономію та не дозволяла Україні провадити самостійну зовнішню політику.

1861 — російський імператор Олександр II підписав маніфест про скасування в країні кріпацтва. Слідом за Західною Європою, де з 1760-х по 1840-і роки було ліквідовано особисту залежність селян від поміщиків, російський імператор Олександр II підписав маніфест про відміну у країні кріпосного права. Опублікований 15 березня, він приніс свободу 22,5 мільйонам кріпаків,які однак, не ставали власниками оброблюваної землі — відчуджена у поміщиків, вона передавалась сільським громадам, які розподіляли її порівну серед сільських жителів.

1866 — У Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер — Національна парламентська бібліотека України).

1875 — У Парижі завершилася провалом прем'єра опери «Кармен» Жоржа Бізе.

1917 — 3-4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР).

1918 — у Брест-Литовському підписано Брестський мир. Брестський мир — мирний договір між Радянською Росією з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією — з іншого за участі України. Радянський уряд зобов'язався вивести свої війська з України і вирішити прикордонні питання з урядом УНР.

1945 — У Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.

1991 — У Латвії та Естонії відбулися референдуми, на яких більшість громадян висловилася за вихід цих республік зі складу СРСР.

«Рідна країна»