30 червня: це цікаво знати

30 червня: це цікаво знати

«Слабкі душі сердяться, сильні – ненавидять або прощають»
Григір Тютюнник

30 червня у народі віддавна вшановували Мануїла і говорили, що від цього часу вся рослинність набирає особливо швидких темпів росту. Можливо, це відбувається тому, що саме в останні дні червня наше світило, як говорили колись, уповільнює свій хід і ніби зупиняється в зеніті. Після чого світловий день починає зменшуватись, причому відразу на дві хвилини щодня.

В народі здавна було помічено, що о цій порі на нічному небі з'являються спалахи. Коли їх багато, то це віщує добрий урожай. Що ж до погоди, то в останній день червня підмічали: «Великі роси – на добрий врожай».

За церковним календарем 30 червня вшановують мучеників Мануїла, Савела та Ізмаїла.

Іменинниками 30 червня є:

Микита, Мануїл, Никифор, Савелій.

30 червня народились:

1860 — Володимир Міхельсон, фізик і геофізик, метеоролог, один з основоположників вітчизняної актинометрії. Першим застосував новітні методи статистичної фізики, заклав основі теорії вибухового горіння.

1887 — Володимир Гагенмейстер, український графік та видавець. Твори: серія літографій архітектурних пам'яток Поділля, портрети У. Кармелюка, Т. Шевченка, книжкова графіка.

1899 — Матільда Климовська, український скульптор. Працювала в галузі станкової та декоративної скульптури. Серед найвідоміших праць: погруддя С. Міхоелса, Т. Шевченка, «Онєгін і Тетяна в саду» та ін.

1907 — Роман Шухевич, український політичний та державний діяч, командуючий УПА.

«На західних землях України твориться Українська Влада, яка підпорядкується Українському Національному Урядові, що створиться у столиці України — Києві з волі українського народу.» (З Акту відновлення Української Держави 30.06.1941 року).

Події 30 червня:

1941 — у будинку «Просвіти» у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави й створено уряд під проводом Ярослава Стецька.
1945 — Президія Верховної Ради СРСР своїм указом перетворила Кримську АРСР на Кримську область у складі РРФСР.
1945 — у СРСР відновлені відпустки.
1947 — у Мюнхені початок роботу українське Наукове товариство імені Тараса Шевченка.
1971 — при поверненні на Землю після космічного польоту на Союзі-11 загинув весь екіпаж, — Георгій Добровольський, Владислав Волков та Віктор Пацаєв.
1991 — у Сімферополі закінчилася перша сесія Курултаю кримських татар, на котрій був сформовано Національний меджліс на чолі з Мустафою Джемілевим.
1992 — прийнятий закон про поділ повноважень між державними органами України й Автономною Республікою Крим.

Чи знаєте ви, що:

Про яблука. Відповідно до опублікованої днями доповіді організації Environmental Working Group (EWG), що виступає за захист здоров’я населення, яблука очолюють список найзабрудненіших пестицидами сільськогосподарських продуктів.

Яблука піднялися на три місця з минулого року, змістивши з верхньої позиції списку найзабрудненiших продуктів селеру.

92% яблук містять два або більше пестицидів. “На нашу думку, те, що трапилося з яблуками, є наслідком того, що вже після збору врожаю з метою збільшення термінів зберігання застосовується більше пестицидів і фунгіцидів”, – говорить аналітик EWG Соня Ландер (Sonya Lunder).

У списку “найбрудніших” також полуниця (третя позиція) й імпортований виноград (сьома позиція).

Ріпчаста цибуля очолює “чистий” список овочів та фруктів, у яких вміст пестицидів найменший.