30 квітня: це цікаво знати

30 квітня: це цікаво знати

В душу не вскочиш, коли тебе виселено звідти.
Павло Загребельний

За церковним календарем 30 квітня вшановують священномученика Симона, мучеників Аврелія і Ананія, преподобних Акакія, Зосима, Паїсія Київського, Олександра Свирського, мученика Адріана, святителя Агапіта.

У народі Зосим і Саватій вважаються у народі заступниками бджіл і пасічників. До цього часу уже і береза, і вільха розпускаються. Якщо береза перед вільхою лист розпустила, то чекали сухого літа, а якщо вільха перед березою, то пророкували мокре літо. З 30 квітня по 5 травня можна почути перше кування зозулі.

Іменинниками 30 квітня є:
Семен, Андрій, Олександр, Акакій, Ананій.

30 квітня народились:

1848 — Олександра Єфименко, український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».

1885 — Олександр Федоровський, український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.

1920 — Микола Грінько, український радянський актор. Знаний багатьма поколіннями за роль тата Карло в фільмі-казці «Пригоди Буратіно».

1932 — Василь Шевчук, український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів, дилогії про Тараса Шевченка «Син волі», переспіву «Слова про Ігорів похід».

Події 30 квітня:

1840 — петербурзький цензор П.Корсаков підписав квиток на видачу «Кобзаря» Т.Шевченка з друкарні Є.Фішера. День виходу в світ першого твору Кобзаря.

Це цікаво:

Українська міфологія: Вій
Вій, або шолудивий Буняк, – міфічна істота, яка схожа на старого дідугана з величезними бровами і густими довгими віями, що тягнуться аж до землі. Колись наші пращури вірили, що Вій живе під землею самітником і охороняє підземні скарби. Його погляд може не лише вбити людину, але й зруйнувати і провалити під землю цілі будинки. На їх місці утворюються озера і глибокі ями. Проте, без сторонньої допомоги Вій через свої густі вії та брові не може нікого побачити. Саме з цією істотою пов’язані повір’я про недобрі очі та зурочення, коли від недоброго погляду все гине і псується.

Чи знаєте ви, що:

  • Кохання схоже на кокаїн. Якщо зробити томографію мозку закоханої людини, можна помітити одну цікаву деталь: у неї будуть дуже сильно збуджені дві зони, що відповідають за так звану систему нагород. Вчені пояснюють це впливом підвищених доз дофаміну — речовини, яка зазвичай викликає почуття задоволення. Цікаво, що з такою силою ці зони мозку реагують тільки на кокаїн.
  • Кохання триває від 1,5 до 3 років. Тут є біологічний сенс: такий термін гарантував участь батька в перших, найважчих місяцях життя матері і дитини у наших предків. Однак, якщо виникають перешкоди, такі як невзаємність, розлука, сильна розбіжність в розкладах, — любов може тривати істотно довше.
  • Чоловіки люблять очима. У період закоханості у них активнішою стає зона кори великих півкуль, що відповідає за зір. Отже, не даремно говорять, що чоловіки люблять очима. У жінок активніша зона, пов’язана з пам’яттю: інстинкт запам’ятовує поведінку партнера за декілька тижнів, а потім аналізує отриману інформацію, щоб як слід зважити усі за і проти. У результаті, жінки набагато краще пам’ятають усі деталі першої фази роману.