30 листопада: це цікаво знати

30 листопада: це цікаво знати

Кожне серце
Має інший ритм одмінний,
Інший біль і іншу радість,
Інший стук і іншу кров...».
Максим Рильський

У дохристиянські часи 30 листопада наші пращури відзначали свято Калити. Ці дні вважалися найкоротшими перед зимовим Сонцестоянням, а калита – пісний корж, якраз і була символом сонця. Її прив'язували до сволока і парубки, проїжджаючи на коцюбі під калитою, повинні були її відкусити, при цьому їх намагалися розсмішити і не дати вкусити коржа. Зрозуміло, зменшення калити символізувало зменшення світлового дня. Також проти ночі 1-го грудня молодь ходила до річок слухати Воду: тиха воді віщувала добру теплу зиму, бурхлива – холоди, буревії, й завірюхи.

У народі 30-го листопада підмічали: «Яка погода цього дня — такою буде й зима».

За церковним календарем 30 листопада вшановували святого Григорія чудотворця, преподобного Никона, преподобного Лазаря іконописця, мученика Гоброна – у святому хрещенні Михайла і з ним 133-ох воїнів.

Іменинники 30 листопада:

Григорії, Никони, Лазари і Михайли

30 листопада народилися:

1951 — Назарій Яремчук, популярний український естрадний співак (тенор). Лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка за концертну діяльність 1973–1995 років (посмертно).
1949 — Ярослав Стельмах, український драматург, прозаїк, перекладач. Автор п'єс «Шкільна драма», «Провінціалки», «Емма» та ін., а також кількох кіносценаріїв та книжок для дітей.

Події 30 листопада:

1763 — судова реформа в гетьманській Україні. Універсалом гетьмана Кирила Розумовського в Україні запроваджено суди — земські (для цивільних справ), гродські (для кримінальних) та підкоморські (для земельних); Генеральний суд став найвищою апеляційною інстанцією.
1867 — розпочав роботу Одеський маяк — перший електричний маяк на теренах Російської імперії.
1968 — у Києві відкрили Республіканський будинок композиторів.

Чи знаєте ви, що:

Назарій Яремчук народився, коли його батькові, теж Назару, — було вже 64 роки. Народження сина у такому віці було справжнім святом. Проте вже у 12-річному віці Назарій залишився без батька і школу йому довелося закінчувати в інтернаті.


Вся родина Яремчуків була музичною. Батько співав у церковному хорі, мати теж співала та грала на музичних інструментах, тож і Назарій почав співати ще дитиною.

У родині існувала таємниця, пов’язана з братом по батьку Назарія Дмитром. Старший на 27 років, за спеціальністю юрист, у 40-вих роках 20 століття Дмитро приєднався до «мельниківців», а потім під чужим прізвищем виїхав до Канади. Саме він після смерті батька допомагав родині з Канади. Відому пісню «Лелека з України» Назарій присвятив саме братові Дмитру.

Назарій вів активну концертну діяльність. Зараз важко повірити, що за 23 дні можна провести 46 концертів. І скрізь повні зали. Слухачі готові були навіть на люстрах висіти, аби тільки почти улюблений голос. З початку концертної діяльності пройшло небагато часу і ансамбль «Смерічка», де співав Назарій Яремчук, Василь Зінкевич та Софія Ротару, назвали українським «Бітлз».