4 квітня: це цікаво знати

4 квітня: це цікаво знати

Будь таким, щоб твоїм ворогам ніхто не заздрив.
Андрій Коваль

У народі 4 квітня, вшановуючи святого Василя, говорили: «На теплого Василя радується зілля». А також підмічали: якщо цього дня під час сходу сонця на небі видніються червоні кола, то рік має бути врожайним.

Сині хмари в цей день вказували на тепло і дощ: «Перший квітневий дощ воза золотого вартий», говорили наші пращури.

За церковним календарем, 4 квітня вшановують священномученика Василя, мученицю Дросіду, преподобного Ісакія, правовірного Василія.

Іменинниками 4 квітня є:
Василина, Василь, Сергій, Клавдій, Таїсія.

4 квітня народились:

1953 — Квітка Цісик, американська співачка українського походження, виконавиця українських народних та популярних пісень.

Події 4 квітня:

1103 — розгром половців київським князем Володимиром Мономахом.

1147 — суздальський князь Юрій Долгорукий влаштував у Москві великий бенкет на честь свого союзника князя Новгород-Сіверського Святослава Ольговича. Це і стало першою літописною згадкою про Москву.

1949 — у Вашингтоні представники Бельгії, Великобританії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США та Франції підписали Північноатлантичний пакт (дата створення НАТО)

1964 — одразу 5 перших позицій у хіт-параді американського журналу Billboard зайняли пісні «гурту Бітлз». Це досягнення не зміг повторити жоден виконавець.

2004 — офіційно активовано українську частину Вікіпедії. Кількість статей на цей момент — 1000.

Чи знаєте ви, що:

Квітка Цісик — американська співачка українського походження (сопрано), виконавиця українських народних і популярних пісень.

Відома двома українськими альбомами: «Kvitka — Songs of Ukraine» та «Kvitka — Two Colors».

Обидва альбоми були родинними проектами: її чоловік та інженер звукозапису, Ед Ракович (англ. Ed Rakowicz), спродюсував їх; сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Іванна — стежила за чистотою вимови доньки.

У записі брали участь близько 20 музикантів, які грали на понад десяти різних інструментах.

У 1983 році разом з матір'ю відвідала Україну. Після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на батьківщині. Проте, її мрії не здійснилися — 29 березня 1998, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, померла від раку молочної залози.