4 січня: це цікаво знати

4 січня: це цікаво знати

«Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимусь ніколи ні в чому не шкодити»

Григорій Сковорода

4 січня відзначається день Анастасії Путорозрішниці. До цієї святої звертались у молитвах для легкого протікання вагітності та пологів. Цього дня, з молитвою до святої, жінки вишивали рушник, який мав допомогти благополучно народити.

У народі примітили, яким буде день на Анастасію, таким буде і жовтень. Наші пращури спостерігали за хмарами: якщо вони пливли проти вітру, то очікували снігопаду.

4 січня народились:

1837 — Павло Житецький, український мовознавець, лексикограф, педагог і громадський діяч. Досліджував історичну фонетику української мови, зокрема таку її пам'ятку, як Пересопницьке Євангеліє 1556—1561 pp. Був активним учасником українського політичного руху, членом київської «Громади», співробітником «Кієвской Старини».

1920 — Мирослав-Іван Велигорський, дослідник історії української культури, освіти, організатор громадського життя українців Канади.

Події 4 січня:

1919 — Рада Східної Галичини прийняла рішення про приєднання до України.
1919 — Центральна Рада заборонила обіг в Україні російських, німецьких і австрійських грошей.
1936 — американський журнал Billboard вперше надрукував перелік грамплатівок, що найбільш розкуповувалися. Першим хіт-парад очолив джазовий скрипаль Джо Венуті з мелодією «Stop! Look! Listen!».
1943 — Американський журнал «Тайм» підбив підсумки 1942 року і назвав «людиною року» Йосипа Джугашвілі (Сталіна).
1954 — Елвіс Преслі записав свої перші пісні.
1970 — Учасники гурту «The Beatles» востаннє спільно зібрались на студії для запису пісні «Let It Be».
1985 — В одній з клінік північного Лондона народилася дівчинка у місіс Коттон — першої у світі сурогатної матері.
2004 — Після «революції троянд» у Грузії відбулися президентські вибори. Понад 96% громадян підтримали Михаїла Саакашвілі.
2010 — Відкрито найвищий хмарочос у світі — Бурдж Дубай (на фото).

Чи знаєте ви, що:

Бурдж Халіфа (стара назва «Бурдж Дубай») — найвищий хмарочос у світі, розташований у місті Дубай, Об'єднані Арабські Емірати. На сьогодні він є найвищою спорудою планети. Хмарочос сягає 828 метрів і складається з 162 поверхів. Вартість спорудження — 4,1 млрд доларів США.

Проект хмарочосу був розроблений американською компанією Skidmore, Owings and Merrill. Архітектор Адріан Сміт був дизайн-партнером до 2006 р. Особливості споруди включають у себе Y-формові плани поверхів, які будуть максимізувати вид на Перську Затоку. Зовнішній дизайн споруди буде складатись з 142 000 м² дзеркального скла, яке спеціально виготовляють у Сирії. Екстер'єр будинку спроектований таким чином, щоб конструкції скла та металевих рам могли витримати екстремальні температури регіону.

Бурдж Халіфа збудовано південнокорейською компанією Samsung, яка також будувала Вежі Петронас у Малайзії. 17 січня 2009 року будівля досягла своєї цільової висоти 828 метрів, а 4 січня 2010 вона була офіційно відкрита.
4 січня в Дубаї відбулася церемонія відкриття найвищої у світі будівлі — Бурж Дубаї. Під час відкриття башту було перейменовано у «Бурж Халіф» на честь президента ОАЕ шейха Халіфа.

Засклена площа будівлі рівна п'яти футбольним полям. У будівлі 162 поверхи, а площа його внутрішніх приміщень становить більше 1 мільйона кв.м. Висота будівлі — 828 метрів. У хмарочосі 57 ліфтів найшвидшої у світі системи, рухаються кабінки зі швидкістю 18 метрів на секунду. Також тут є автономна система електропостачання — 60-метрова повітряна турбіна і величезні сонячні батареї.

Вежу видно з відстані 90 кілометрів. Хмарочос зводили шість років. Автор проекту — американський архітектор Едріан Сміт. Завдяки тому, що продаж почався задовго до завершення будівництва, забудовнику вдалося реалізувати 90% площі. Кожному покупцю-іноземцю автоматично видається резидентська віза, від якої до громадянства ОАЕ — всього один крок.

Зараз велика частина будівлі, в якій розташовані шикарні квартири і готель, дизайн якого розробив Джорджо Армані, пустує, але забудовник розраховує, що у вежі будуть жити і працювати 12 тисяч людей. З часом навколо вежі з'являться готелі, торговий центр, офісні і житлові будівлі, а також, як обіцяють, найвищий у світі «танцюючий фонтан».