5 березня: це цікаво знати

5 березня: це цікаво знати

Лукавий чоловік словами нас голубить,
Неначе всіх і жалує, і любить…
А ближче придивись ти —
І видно, що виля хвостом:
Помажу, мов, медком —
Солодше буде з'їсти.
Леонід Глібов

За церковним календарем 5 березня вшановують преподобного Лева-єпископа Катанського, преподобного Агафона Печерського, мученика Корнилія, священомученика Садока – єпископа Персидського.

У народі 5-го березня, в день Левка, примічали: якщо в цей весняний день сніг розтаватиме і курка води біля порога нап`ється – чекай дружньої і теплої весни. За давнім повір`ям, на Левка не дивилися в небо, щоб не побачити падаючої зірки – це була недобра прикмета.

Вже до цього часу з'являються ранні проталини на полях, говорили: «Як не злись метелиця, все весною повіває». У цей час бувають вітри: «Харитонова дружина під тином йшла, сімсот сорочок знайшла, вітер подув — все сорочки роздув».

Іменинниками 5 березня є:
Лев, Ярослав і Агафан

5 березня народились:

1827 — Леонід Глібов, український письменник, поет, байкар, видавець, громадський діяч.
«Здається байка просто бреше, А справді – ясну правду чеше, Нікого в світі не мине… Читайте, згадуйте мене». (Леонід Глібов)

1903 - Наталя Забіла, українська письменниця, поетеса.
Напевно, треба буть щасливою, Коли ідеш на схилі літ Під сонцем вистиглою нивою І бачиш цвіт, і бачиш плід, І чуєш скрізь до тебе звернені Такі зворушливі слова, Що сіяно й твоїми зернами І що не мріями химерними Було все те, чим ти жива... (Н. Забіла)

Події 5 березня:

5 березня 1558 року — ця умовна дата вважається днем появи тютюну в Європі. Медик Франсіско Фернандес був посланий королем Іспанії Філіпом II до Мексики для вивчення невідомих європейцям рослин і продуктів харчування.

1711 — засновано Сенат — вищий державний орган у Росії (існував до 1917 року).

1868 — в Англії запатентовано степлер.

1901 — у «Церковних відомостях» оголошено про відлучення Льва Толстого від Російської православної церкви. Позиція пізнього Толстого — це позиція пророка, викривача суспільної і державної неправди, що проголошує віровчення вселюдської братської любові і праці. Толстой-публіцист і вчитель життя придбав величезну популярність не тільки в Росії, але і у всьому світі. Ясна Поляна стає місцем паломництва: до Толстого за порадою приходять люди з різних верств, з багатьох країн. Синод — найвищий церковний орган в Росії того часу — виніс визначення про відлучення Толстого від церкви, вказавши на антиправославний дух толстовського вчення. Але відлучення не послабило виняткового впливу Толстого на російське суспільство. На півдні Росії його послідовники – толстовці – створили сільськогосподарські комуни, жили, спільно обробляючи землю.

1918- Центральна Рада прийняла закон про адміністративний статус Києва як столиці УНР. Цього ж дня більшовики переносять столицю з Петрограду до Москви.

1939 — Київському університету присвоєно ім'я Тараса Шевченка.

1960 — фотограф Альберто Корда зробив найвідомішу фотографію латиноамериканського повстанця Ернесто Че Гевари й не отримав за неї ні цента гонорару.

«Рідна країна»