5 квітня: це цікаво знати

5 квітня: це цікаво знати

«Чи Гоголь боявся смерті, не знаю... Я боюсь тільки того, що не встигну дечого доробити, а потім неприємно буде, що не буду знати, що далі діється в світі»
Дмитро Чижевський

За церковним календарем 5 квітня вшановують преподобного мученика Никона і 199 його учнів, преподобного Никона – ігумена Києво-Печерської лаври.

У народі Никон вважається покровителем гри в шашки. У цей день зяблик прилітає. Птахи були носіями різних прикмет, у тому числі і погодних, тому у давнину, як тільки птахи повертались з теплих країв, селяни зазивали їх на ганок, годували крихтами, зернятками, насінням льону. Наші пращури помітили: якщо перелітні птахи летять дружними зграями, весна хорошою буде.

Іменинниками 5 квітня є:
Лідія, Марія, Василь, Никон.

5 квітня народились:

1894 — Дмитро Чижевський, учений-енциклопедист, культуролог, філософ, літературознавець, релігієзнавець, лінгвіст, славіст, дослідник укр. і слов. літератур, історії культури, філософії, релігійної думки й слов'янської духовності.

1906 — Анатолій Шиян, український письменник. Автор романів «Магістраль», «Гроза», «Хуртовина», нарисів та оповідань, кількох п'єс, сценарію фільму «Гроза над полями», низки казок та оповідань для дітей.

Події 5 квітня:

1710 — у Бендерах прийняті «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького», написані гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом та його сподвижниками Г.Герциком, А.Войнаровським. Це є перша українська Конституція в сучасному її розумінні. «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького» складені як угода між гетьманом та Військом Запорозьким (народом України), що було характерним для західноєвропейської традиції і відрізнялося від ідей східного патримоніалізму.

1797 — в Росії видано указ імператора Павла I, за котрим поміщикам заборонялось «примушувати у неділю селян до праці», а кількість днів панщини було рекомендовано скоротити до трьох.

1818 — в Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування (прообраз сучасного велосипеда).

1895 — Оскар Уайльд (автор «Доріана Грея»), програв у суді справу за обвинуваченням у наклепі маркіза Куїнсберрі, який звинуватив письменника у гомосексуалізмі з його сином. Будучи у розквіті своїх творчих сил і слави, Оскар Уайльд був засуджений до двох років тяжких робіт.

1910 — у Франції було заборонено поцілунки на залізниці — з огляду на те, що через тривалі цілування затримувалося відправлення поїздів.

1992 — Боснія і Герцеговина оголосила про вихід зі складу Югославії.

Чи знаєте ви, що:

Працював Чижевський хутко, невпинно й продуктивно. Як науковцеві, йому стали у великій пригоді п'ять особистих прикмет:

  • по-перше, феноменальна пам'ять (часто скаржився, що негоден забути номери квитків у громадському транспорті);
  • по-друге, досконале знання культурного процесу й літературних пам'яток як Східної, так і Західної Європи (мав особливе замилування до бібліографії та стародруків);
  • по-третє, здатність негайно орієнтуватися на місці, тільки-но переступивши вперше поріг бібліотеки;
  • по-четверте, неймовірна працездатність;
  • по-п'яте, власна, чітко спланована й поступово вдосконалювана система зберігання нотаток.

Спав він зазвичай не більше чотирьох-п'яти годин на добу.

Кишені йому завжди надималися від чистих карточок, на котрих примудрявся робити записи за будь-якої нагоди — навіть, проводячи розмову з гостем.

Проте в трьох випадках цей безмежно заклопотаний, поважний учений виявляв щиру привітність і блискуче почуття гумору: коли власноруч готував усілякі екзотичні страви, коли в супроводі колег чи студентів ходив «попастися» у книгарнях і, нарешті, за столом, під час ритуальних вечірок, якими, за німецькою університетською традицією («Gemutlichkeit»), закінчувались у нього вдома щотижневі засідання семінару.

Дарма що інтелігент і філософ, Чижевський, як і Гоголь, не жартома вірив в існування диявола, якого раз був упізнав у подобі візника.

Предмет його особливої чулості становили коти — як хатні, так і приблудні: любив подовгу з ними «спілкуватися», запевняючи, що вони далеко ліпші од людей співрозмовники.

Такі були химери цього видатного чоловіка.