5 основних нововведень Податкового кодексу України

5 основних нововведень Податкового кодексу України

Відсьогодні, 1 липня, набувають чинності окремі зміни до Податкового кодексу України, які Верховна Рада ухвалила ще півроку тому – 28 грудня 2014-го.

Основні нововведення з 1 липня 2015 року:

1) Після тестування на постійній основі запустили роботу системи електронного адміністрування ПДВ.

2) Заборонено контролюючим органам здійснювати документальні позапланові виїзні перевірки щодо достовірності сум бюджетного відшкодування з ПДВ, заявлених платниками у звітних періодах, що настають після 1 липня 2015 року. Також заборонені перевірки відшкодування з бюджету ПДВ та/або від'ємним значенням з ПДВ.

3) Пиво відсьогодні віднесли до категорії алкогольних напоїв. На його продаж відтепер потрібна ліцензія, його можна продавати на торгових площах, не менших за 20 квадратних метрів. Віднесення пива до категорії алкогольних напоїв також накладає чимало заборон на його рекламування.

4) За престижні автомобілі сплачуватиметься щороку транспортний податок. Об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, які використовувалися до п'яти років і мають об'єм циліндрів двигуна понад 3 тис. куб. см. Ставка податку – 25 тис. грн за кожен легковий автомобіль, якщо ним володіють протягом року. Податок за місяць володіння таким авто – 2083 грн. Для нового власника податок нараховується з мiсяця, коли до нього перейшло право власностi.

Транспортний податок сплачується:

а) фізичними особами – протягом 60 днів від дня вручення податкового повідомлення-рішення (податкове повідомлення – рішення вручається до 1 липня);

б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Передбаченi пеня та штрафи за невчасну сплату податку, пише "Експрес". Згiдно з нормами Податкового кодексу, на суму податкового боргу пiсля закiнчення встановлених ПКУ строкiв погашення узгодженого грошового зобов'язання нараховується пеня в розмiрi 120% рiчних облiкової ставки НБУ. Якщо взяти нинiшню ставку НБУ 30%, то 120% вiд 30% – це 36% (за повний рiк прострочення). Крiм того, нараховується на суму узгодженого зобов'язання (а воно є узгодженим, якщо не оскаржується або не було оскаржене) штраф у розмiрi 10% (якщо прострочення до 30 календарних днiв), 20% (бiльше 30 днiв). Неважко пiдрахувати: розмiр штрафних санкцiй у разi несплати податку становитиме 9 тис. грн.

5) Із 1 липня 2015 року фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку третьої групи, у своїй роботі мали б почати застосовувати РРО (реєстратори розрахункових операцій), тобто касові апарати. Із 1 січня 2016 року така ж норма стосувалася і ФОП-платників єдиного податку другої групи. Проте Верховна Рада сьогодні скасувала це рішення. Відтепер касові апарати повинні застосовувати ФОПи, чий річний дохід перевищує 1 млн грн.


Джерело: tsn.ua