5 психологічних причин, чому ви постійно хворієте

5 психологічних причин, чому ви постійно хворієте

У кожної людини є унікальна можливість управляти своїми думками, тілом, внутрішніми процесами. Ваш спосіб життя, поведінка, переконання стають тією силою, яка просуває вас по життю, захищає або навпаки, позбавляє сил. Все залежить від установок, які ви в собі несете. Найчастіше вони не усвідомлюються, а мимохідь проскакують в життєвих розмовах і думках.

Згадайте фрази, відносно свого здоров'я, які найчастіше вимовляєте, переконання, з якими живете. Якщо ви думаєте "у мене слабке здоров'я", то прописуєте собі всілякі хвороби. Заявою "у мене завжди все погано" притягуєте чергові неприємності. Чим більше ви невдоволені собою, тим слабкіше захисні сили вашого організму.

Тому, скаржачись на хвороби, що здолали, необхідно, передусім, звернути увагу на свій емоційний стан. З'ясувати, що послабляє ваш імунітет. Яка поведінка, думки, слова роблять вас беззахисними не лише перед хворобами, але і людьми, котрі оточують вас.

Цьому можуть сприяти, як мінімум, 5 причин:

1. Невизначене "я". Імунітет, це не що інше, як ідентичність. Якщо ж у вас розмиті особисті межі, ви слабо уявляєте себе, легко переймаєтеся чужими судженнями, думками, переконаннями, то, швидше за все, маєте імідж "хворобливої людини". Як зрозуміти, що ваші особисті межі розмиті? Спробуйте розповісти про себе, не оглядаючись на оточення, не звертаючи уваги на те, що вони про вас скажуть, подумають, не спираючись на загальноприйняті правила. Якщо ви соромитеся висловити свою думку, насилу можете розповісти про свої інтереси, здібності, погано переносите критику, глибоко переживаєте те, що особисто вас не стосується, то у вас явні проблеми з самоідентичністю. Ваші захисні механізми більше нагадують решето. Усі страждання, негатив, що накопичуються у світі, легко проникають у вас і перетворюються на вашу особисту скорботу, хвороби і депресивні стани.

2. Категоричне заперечення. Це інша крайність, коли "решето" перетворюється на непроникний панцир. Ви зустрічаєте у багнети весь світ. Все, що знаходиться зовні, вам здається небезпечним і шкідливим. Але такий підхід не дозволяє накопичувати досвід, придбавати необхідні навички. А це, як говорилося вище, також впливає на вашу самоідентифікацію. Щоб спокійно переживати всілякі життєві перипетії, необхідно виробляти імунітет . І це стосується не лише вірусів, але і психологічного захисту. "Стерильні умови" обмежують ваш простір, позбавляють повноцінного життя. І, як би ви не старалися, незручності з'являтимуться. Питання тільки в тому, наскільки ви готові з ними зіткнутися. Хтось відразу захворіє, а хтось весело проскочить через усі ризики і навіть цього не помітить.

3. Об'єднання з іншими. Співпереживання і співучасть призводять до хвороб "за компанію". Якщо ви збираєтеся відвідати хворого, то пам'ятайте, що ви здорові, принесли необхідні ліки, вітаміни, але у вас є свої справи і своє життя. Деякі хворі пропонують своїм відвідувачам поставити себе на їх місце. Ні в якому разі цього не робіть! Зверніть увагу, в сім'ях, де, здавалося б, усі повинні захворіти, хтось завжди залишається здоровим. Це, як правило, годувальник, якому ніколи бути хворим, він занадто зайнятий "здобиччю мамонтів". Лікар, що потрапив в самий центр епідемії, теж не хворіє, оскільки у цей момент він ідентифікує себе як "лікар" і його завдання лікувати. Якщо ж ви відчуваєте потребу в колективних переживаннях, то об'єднуйтеся зі здоровими групами. Наприклад, любителями бігу, велосипедних подорожей, купання в ополонці і так далі

4. Песимізм. Сумовиті люди хворіють набагато частіше. Це пов'язано з їх внутрішньою програмою, напрямлено на негативний результат. Якщо вони транслюють у світ свою готовність випробовувати страждання, біль, переймати на себе всілякі трагедії, катаклізми, хвороби, то і отримують по повній. Смуток і очікування біди призводить до спустошення, втрати енергії і сил, а з ними зникає захист. Щоб її відновити, необхідно перебудовувати свій спосіб життя, міняти старі установки. Заведіть собі щоденник і описуйте усе хороше, що відбувається з вами. Це допоможе вам сконцентруватися на позитиві. І, поступово, перші мізерні записи змінюватися багатосторінковими описами свого успіху і щасливих подій. Яскраві приємні враження, радість, сміх, всілякі задоволення створюють надійний захист не лише від хвороб, але і від невдач в цілому.

5. Перевтома і стрес. Невміння відпочивати, звичка звалювати на себе як свою, так і чужу роботу також можуть ослабити захисні сили організму. Щоб зберегти себе, навчіться говорити "ні". Поки ви "везете чужі дрова" ваш захист слабшає з кожним кроком. Але, навіть позбавившись від стороннього вантажу, уважно стежте за своїм станом впродовж дня. Приблизно через кожних 1-2 години ви отримуватимете внутрішній сигнал про необхідність відпочити. З'явиться сонливість, бажання посидіти без діла, подивитися у вікно. Не ігноруйте його. Робіть невеликі перерви. Якщо ви знайомі з технікою поновлюючих трансів, то обов'язково 1-2 рази в день використовуйте їх. Регулярний відпочинок, уміле планування і розділення своїх справ від чужих позбавлять вас від стресу, збережуть міцну імунну систему і здоров'я.

Почніть упорядковувати свої думки. Любіть себе, відпочивайте, отримуйте задоволення від кожного прожитого дня і ваша турбота, дбайливе відношення до себе стануть надійним захистом навіть від найстрашніших хвороб і інших життєвих неприємностей.

Джерело