50 років тому хімік Міллз запатентував памперси

50 років тому хімік Міллз запатентував памперси

27 квітня 1965 року в США були запатентовані одноразові підгузники під торговою маркою "Памперс". Їх творцем став Віктор Міллз - американський хімік, провідний технолог компанії "Procter & Gamble" і за сумісництвом дідусь трьох маленьких онуків.

Історія створення памперсів почалася, коли Міллз був змушений наглядати за своїми онуками. Зіткнувшись з масою незручностей, пов'язаних зі зміною пелюшок, він подумав - прати не треба, а треба викидати. Він зрозумів, що повинен існувати одноразовий підгузник (з матеріалу, який добре поглинає рідину і не ускладнює рухів дитини), який можна поміняти швидко і без ускладнень, а потім просто викинути. Ідея Міллза полягала у створенні складчастої прокладки з високим поглинанням, яку прокладку планувалося помістити в пластикові труси особливої ​​форми.

Перші моделі Міллз випробував на власних онуках. Домашні випробування підтвердили перспективність ідеї. Але американське населення на першу партію нового продукту відреагувало негативно, оскільки умови для випробувань були вибрані вкрай несприятливі. Одноразові підгузники спробували використовувати влітку в місті Даллас, коли температура не опускався нижче +30 С. Через пластикові труси за такої температури у немовлят майже миттєво виникало подразнення шкіри. Але, на щастя, руки розробників не опустилися, і наступні випробування в березні 1959 року стали датою, яка ознаменувала перше успішне масове використання одноразових підгузників. Творці відмовилися від щільного пластику, вони стали м'якшими, краще вбирали вологу. Дві третини сімей, що брали участь в експерименті, визнали той факт, що нові одноразові підгузники кращі за старі і звичні.

Позитивні відгуки помітно активізували ентузіазм не лише Міллза, а й керівництва компанії "Procter & Gamble". Перший підгузник назвали "Pampers" - від англійського слова "pamper" - "балувати" або "плекати". Також було створено обладнання для масового виробництва одноразових підгузників, які надійшли в продаж. З часу винаходу памперсів, технологія їх виробництва та матеріали удосконалювалися. Сучасні памперси виключають контакт ніжної шкіри немовляти з дратівливими речовинами, зменшують її контакт з вологою, перешкоджають тертю. Крім того, вони бувають різних видів і розмірів, залежно від ваги і статі дитини. Сьогодні поряд з дитячими підгузками існують і підгузники для дорослих і навіть для тварин.

Джерело: http://gazeta.ua/