7 січня: це цікаво знати

7 січня: це цікаво знати

«Нова радість стала «Нова радість стала, Яка не бувала: Над вертепом звізда ясна Увесь світ осіяла». «Добрий вечір тобі, пане Господарю! Радуйся! Ой, радуйся, земле, Син Божий народився»

7 січня православні християни відзначають день народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Як стверджує християнське вчення, діва Марія народила сина в яслах, через те пісну кутю та узвар на покуті тримали в кубельці сіна.

З 7 січня вже можна вживати скоромні страви, тобто, закінчується піст.

Колись до цього свята у селах кололи свиней, щоб було з чим після обіду йти у гості. До обіду в гості, як правило, не ходили, особливо це стосувалося жінок. Відтак пополудні молодь починала колядувати. Заходячи до подвір’я, колядники просили дозволу колядувати, і потім починали виставу з віншувальних пісень, де в жартівливій формі зичили щастя та здоров’я господарям. Віншувальників господарі обдаровували гостинцями.

Щодо погоди, то за різдвяним днем колись визначали і погоду, і врожай. Отже, якщо на Різдво йде сніг – заврожаїться озимина і який день на Різдво, такий і на Петра — 12 липня.

7 січня народились:

1853 — Микола Аркас, український культурно-освітній діяч, історик, письменник, композитор. Автор історичної поеми «Гетьман Пилип Орлик», наукової праці «Історія України-Русі», опери «Катерина».

1889 — Михайло Рудницький, літературознавець і письменник. Перекладач творів О. Бальзака, П. Меріме, В. Гюго.

1919 — Євген Загданський, український сценарист та кінознавець. Заслужений працівник культури України. Фільми: «Сім кроків за горизонт» (приз Міжнародного кінофестивалю в Трієсті), «Коли зустрічаються двоє», «Аліса в Країні Див».

Чи знаєте ви що:

На Заході на Різдво головна страва – гуска, індичка, качка, курка або риба, запечені цілком. Це – символ єдності присутніх за столом.

У жителів Британських островів на столі обов’язково має бути пудинг, а також в Англії – смажена або фарширована індичка, в Шотландії – смажений гусак, в Ірландії та Уельсі – копчена гуска.

У Франції – криваві ковбаси, смажена гуска або індичка, запечена свиняча голова, горох, квасоля, чечевиця, горіхи, каштани.

В Італії на столі має бути у Святвечір 7 обов'язкових страв: сочевиця, біла квасоля, турецький горох, боби з медом, капуста, рис, макарони.

У Німеччині – смажений гусак і пиріг з горіхами, родзинками.

У Данії – качка з яблуками і напій “глег” – суміш кориці, гвоздики, вина і води.

У країнах Скандинавії їдять різдвяний окіст, кашу, рибу, спеціальний хліб, а також гусака з яблуками і сливами.

У Португалії та Іспанії готують мигдальний суп, медово-горіхову халву, а в перший день Різдва – м’ясні страви.

«Рідна країна»