83 роки тому почався сталінський голодомор українців

83 роки тому почався сталінський голодомор українців

7-го серпня 1932 року центральний виконавчий комітет СРСР прийняв драконівський "Закон про п'ять колосків", що наблизив Україну до Голодомору.

Є кілька версій, чому закон в народі отримав саме таку назву. Одна з них, тому що з п'яти колосків отримували стільки ж борошна, скільки у гільзі патрона до гвинтівки Мосіна, якими були озброєні війська НКВС. Ще один варіант — СРСР, якраз тоді виконував свій перший п'ятирічний план, інформує канал "24tv.ua". 

Закон про боротьбу із розкрадачами соціалістичного майна написав особисто Сталін. Нововведення передбачали смертну кару або 10-річне ув'язнення для тих, кого спіймають за крадіжкою майна колгоспів. Фактично, Сталін підписав смертний вирок мільйонам українських селян.

В УРСР на початку 30-х років почав діяти закон про хлібозаготівлі. З селянських господарств масово вивозили усе зерно, не залишаючи нічого людям не те, що для майбутньої сівби, а навіть для харчування. Селянські бунти жорстоко придушувалися, тих, хто намагався залишити хоча б дещицю зерна, розстрілювали на місці.

При цьому СРСР активно експортував зерно за кордон. План хлібозаготівель був абсолютно нереальним, а місцева влада понад усе намагалася догодити Сталіну. Лише згодом з'ясувалося, що голод радянська верхівка створила навмисне для знищення українців, як нації.

Жертвами Голодомору та, зокрема, закону про п'ять колосків, стали більше 4-х мільйонів українців.