9 найкорисніших осінніх продуктів

9 найкорисніших осінніх продуктів

Осінь - це час, коли ми можемо запастися вітамінами і зробити організм більш стійким до вірусів, бактерій і перепадів температур.

1. Буряк

Це один з найбільш корисних осінніх продуктів. По-перше, він містить клітковину, вітамін С, фосфор, мідь і цілий ряд органічних кислот, які покращують травлення і знищують хвороботворні бактерії в кишечнику. По-друге, до його складу входить липотропна речовина «бетаїн», яка допомагає печінці позбавлятися від токсинів. А по-третє, буряк сприяє омолодженню організму за рахунок фолієвої кислоти (завдяки цій корисній елементу активніше оновлюються клітини) і кварцу (поліпшується стан шкіри, волосся і нігтів).

2. Журавлина

У цих маленьких кислих ягодах міститься безліч корисних речовин, яких найчастіше не вистачає жителям мегаполісів. По-перше, природні противірусні речовини, які очищають сечовий міхур і сечовивідні шляхи від шкідливих бактерій. По-друге, антиоксиданти, здатні боротися з і розвитком ракових клітин, з появою тромбів і бляшок у судинах. На Русі журавлина вважалася «молодильною ягодою», але тільки недавно медикам вдалося науково обгрунтувати цей факт: антиоксиданти борються з утворенням вільних радикалів і завдяки цьому підтримують еластичність і молодість шкіри. Нарешті, у складі журавлини безліч мікроелементів - залізо, йод, калій, кальцій (як усунути дефіцит кальцію), магній, марганець, срібло, фосфор і вітаміни В1, В2, С, К, РР.

3. Часник

У ньому понад 400 корисних компонентів. Вони знижують рівень «поганого» холестерину в крові і прочищають судини, знищують клітини, які провокують розвиток деяких видів раку. Крім того, часник - ефективний засіб профілактики застуди та ГРВІ. Але не думайте, що є його можна в будь-яких кількостях. Одним з найбільш корисних елементів часнику вважаються фітонциди - саме вони знищують мікроби. Але вони ж можуть подразнювати слизові оболонки шлунка, кишечника, очей і носа.

4. Ріпчаста цибуля

Взимку і восени цибуля може стати прекрасним засобом у боротьбі з застудами та вірусними захворюваннями, а навесні допоможе компенсувати недолік вітамінів, адже вона багатий калієм, залізом, магнієм. А крім того, в ріпчастій цибулі містяться глюкоза, фруктоза, вітамін С, яблучна і лимонна кислоти.

5. Білокачанна капуста

Вона містить велику кількість харчових волокон, які допомагають «зв'язувати» важкі метали і токсини, а потім виводити їх з кишечника. Крім того, вона багата органічними кислотами, які покращують травлення і нормалізують мікрофлору. Приємний бонус: в капусті є рідкісний вітамін U. Він «знешкоджує» небезпечні хімічні речовини, бере участь у синтезі вітамінів і навіть загоює виразки. Найкорисніша свіжа або квашена капуста, а також можна віджати з неї сік і змішати з морквяним. Рецепти з капустою.

6. Яблука

Завдяки пектину і клітковині, яблука нормалізують роботу всієї травної системи - «зв'язують» шлаки і токсини, покращують апетит, стимулюють вироблення шлункового соку, активізують роботу кишечника. Ці звичні всім фрукти - справжнє джерело корисних речовин: вітаміни С, В1, В2, Р, Е, каротин, калій, залізо, марганець, кальцій, пектини, цукру. Не варто забувати і про органічні кислоти, серед яких хлорогенова кислота - вона сприяє нормальній діяльності печінки. Обов'язково їжте яблука зі шкіркою - саме в ній міститься велика частина корисної клітковини. І по можливості вибирайте зелені яблука, які вирощені у вашому регіоні, а ще краще - у вашому власному саду. У таких фруктах зберігається найбільше вітамінів.

7. Лісовий горіх

Горіхи, які дозрівають в кінці серпня - початку вересня, не тільки улюблені ласощі дачників, а й справжні природні ліки. Рослинні речовини проантоціанідіни, які містяться в горіхах, - найсильніші антиоксиданти. За силою впливу вони майже в 20 разів випереджають вітамін С. Проантоцианідини зміцнюють стінки судин, знижують тиск і служать ефективним засобом профілактики серцево-судинних захворювань. У листі горіха вчені виявили елементи, які володіють загоюючою дією. Приготуйте з них чай, який прискорить процес відновлення після травм і операцій. Їжте горіхи свіжими або спочатку висушіть в темному, добре провітрюваному приміщенні. З'їжте невелику жменю горіхів і яблуко між сніданком і обідом: рослинний білок і клітковина дадуть вам відчуття ситості і підтримають рівень цукру в крові.

8. Ожина

Одна жменя цих соковитих ягід дасть організму потужну дозу антиоксидантів. Не забувайте і про листя ожини - вони відомі своєю антимікробною і в'язкою дією, а завдяки цьому, відмінно допомагають у лікуванні хворого горла, самих різних виразок, а також діареї. Вчені говорять і про те, що ягоди ожини можуть стати засобом профілактики раку легенів і товстої кишки.

9. Шипшина

Відвар з шипшини допомагає при розладах шлунка і запорах. Він рекомендується навіть при остео та ревматоїдному артриті. Справа в тому, що в екстракті шипшини містяться речовини, які знімають запальний процес і попереджують пошкодження суглобів. Крім того, плоди багаті вітаміном С і, завдяки цьому, можуть стати відмінною підмогою при лікуванні застуди.