"Тепер вже стало не до жартів" - Александр Гончаров

"Тепер вже стало не до жартів" - Александр Гончаров

ЧТО СДЕЛАЛИ МИЛЛИОНЫ УКРАИНЦЕВ, ЧТОБЫ ПОВЫСИТЬ СВОИ ДОХОДЫ И НЕ СВОДИТЬ КОНЦЫ С КОНЦАМИ ИЗ-ЗА ВОЙНЫ И ОЧЕНЬ НИЗКИХ ЗАРПЛАТ?

Для справки, средняя зарплата по Украине весь прошедший 2022 год держалась на уровне всего лишь 15 000 гривен. Также известны данные ООН, согласно которым около 8 млн украинцев выехали в европейские страны. Там большинство из них стали зарабатывать куда бОльшие деньги, чем у себя на Родине.

И теперь имеем следующую статистику: зарубежные денежные переводы в Украину в прошлом 2022 году выросли на 2,2% до 18,4 млрд долл США, что в 3-и раза больше объёма прямых иностранных инвестиций в нашу страну за весь «жирный» 2021 год. Причем, в этой огромной сумме не учтена та значительная часть средств, которая доставлялась в Украину вручную или отправлялась по неофициальным каналам.

Любопытно, высокодоходный бизнес в Украине еще остался? Или должность топ-чиновника и нардепа в Украине - это уже ВСЁ.

***

НАЖАЛЬ, ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ ТОНУТИ ПІД ВАГОЮ СВОГО ДЕРЖБОРГУ, ОДНАК, ЯК І РАНІШЕ, ВІДСУТНЄ РЯТУВАЛЬНЕ КОЛО – ІНВЕСТИЦІЇ

     Якщо до війни все було «гарно», і серед топ-чиновників було прийнято сміятися над розміром держборгу, то тепер вже стало не до жартів. За офіційними даними Мінфіну на початок 2023 року, у цьому році виплати за держборгом України за чинними угодами становитимуть 658,4 млрд грн або 18 млрд дол США(!) за поточним курсом, зокрема, за зовнішнім боргом – 122,4 млрд грн або 3,3 млрд дол США.

     Зрозуміло, що зараз, як повітря, нам потрібні інвестиції. Безумовно, найпростіше клянчити кредити. Тим більше, що ми, платники податків, не вимагаємо від фінансової влади розкриття особливих умов, зобов'язань та відповідальності сторін даних кредитних договорів.

     І цікаво: коли ж ми, нарешті, досягнемо того, щоб Кабмін Шмигаля почав активно субсидувати вливання довгих грошей в реальний сектор економіки України? Якщо міністри не знають, як у цих умовах діяти, то тоді давайте вчинимо так: ми навчимо їх, як треба. Їхнє завдання — вбрати як губка наші рекомендації і далі приймати сильні та вірні рішення.