Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 25.12.2023

1. Частка іноземних інвестицій у російські облігації федеральної позики, за даними на 1 грудня 2023 року, знизилася порівняно з попереднім місяцем і склала 7,5%, йдеться у матеріалах Банку росії.

2. Франція, Китай та Японія заморозили участь в найбільшому газовому проєкті росії.

- Іноземні акціонери російського проєкту "Арктик СПГ-2" - французька TotalEnergies, китайські CNPC і CNOOC і консорціум японських Mitsui і JOGMEC - оголосили форс-мажор щодо участі в проєкті.

- Це може призвести до того, що "Арктик СПГ-2" позбудеться довгострокових контрактів на вивезення СПГ.  

- А російська нафтовидобувна компанія "Новатек" буде змушена самостійно фінансуватиме проєкт.

- При цьому в росії критично постає питання наявності танкерів льодового класу для вивезення СПГ.

3. У росії закінчилися гроші на викуп іноземних літаків.

- Зарезервовані у Фонді національного добробуту 300 млрд руб на операції з переоформлення літаків іноземних лізингодавців майже вичерпано.

- У бюджеті Фонду національного добробуту залишилося 3,5 млрд із 300 млрд руб, виділених раніше на придбання літаків іноземних власників.

- Останні кошти пішли на врегулювання по 28 літакам «Аерофлоту», 45 літаками S7 та 19 — «Уральських авіаліній».

4. Держдепартамент США оголосив про розширення континентального шельфу Сполучених Штатів в Арктиці та Беринговому морі на територію, що сягає площі близько 1 млн кв км.

- У Держдепі заявили, що на території розширеного континентального шельфу зосереджено безліч ресурсів (наприклад, коралів та крабів) та життєво важливих місць проживання морських організмів.

- Повідомлення про розширення шельфу звучить на тлі прагнень США розширити доступ до критичних мінералів, необхідних для виробництва батарей електромобілів та реалізації проектів із генерації відновлюваної енергії.

- Влада рф уже відреагувала на рішення США.

- Перший заступник голови комітету Ради Федерації росії з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що рф також претендує на цю частину шельфу і готова відстоювати свої інтереси.

5. Німеччина включила росію до списку країн, які вважаються податковими притулками.

- Відповідне розпорядження, підписане міністром фінансів Крістіаном Лінднером та головою Мінекономіки Робертом Хабеком, опубліковане у Федеральному віснику ФРН.  

- Згідно з текстом документа, росія, поряд з Антигуа та Барбудою, Белізом та Сейшельськими Островами, з 20 грудня вважається країною, яка не готова співпрацювати з питань оподаткування. Загалом у списку 16 юрисдикцій.

- Як йдеться у розпорядженні, включення до переліку надійшло на підставі додатка 1 висновку Ради ЄС про переглянутий список «некооперативних країн та територій з метою оподаткування» від 17 жовтня 2023 року.

6. В росії готуються до санкцій проти мосбіржі.

- Влада рф готується до запровадження нових санкцій США, які можуть призвести до припинення торгів на московській біржі доларом США та євро.

- Московська біржа є найбільшою фондовою біржею у росії. Запровадження санкцій проти неї може призвести до різкого падіння цін на російські акції та облігації, а також до продовження відтоку іноземного капіталу.

- На початку листопада США запровадили санкції проти санкт-петербурзької біржі. Санкції призвели до заморожування вкладень росіян в іноземні цінні папери на загальну суму близько $3 млрд.

Більше на https://t.me/OmelyanNews