"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Рада з оборонної політики Пентагону наступного тижня проведе закриті засідання, під час яких планує обговорити стратегію військового відомства США щодо Росії. Про це йдеться у документі, опублікованому в офіційному журналі уряду США.

Засідання будуть присвячені, як зазначено, "збору, аналізу та оцінці секретної інформації про дії РФ, отриманої під час війни в Україні, результатом яких має стати вироблення практичних рекомендацій Пентагону про стратегічне планування та реалізацію оборонної стратегії на глобальному та регіональному рівнях".

P.S. У Держдепі оптимістичні щодо схвалення додаткового фінансування США для України, — помічник Держсекретаря США на брифінгу.

На підтвердження слів помічника Держсекретаря:

Американський конгрес схвалить надання додаткової допомоги Україні до Різдва, — спікер Палати представників Джонсон.

Майкл Джонсон також заявив, що США не можуть "дозволити Путіну пройти маршем через Європу". "Ми розуміємо необхідність надання допомоги Україні", — наголосив спікер.

Водночас, за його словами, допомога Ізраїлю нині є головним пріоритетом для США, допомога Україні — "ще одним пріоритетом".

❗️Нагадаю, Джонсон - республіканець-трампіст, так що не все так погано.


ЧЕСНО: 44 депутати вимагають у Стефанчука звернутися до Венеціанської комісії щодо висновку про урядовий законопроєкт № 8371, який пропонує заборонити московську “церкву” в Україні. Підписантами цього звернення є переважна більшість членів раніше забороненої проросійської фракції “ОПЗЖ”. Майже половина підписантів — це нардепи “Слуги народу”, по одному представнику “Батьківщини” та групи ”За майбутнє”, а також позафракційні депутати.

Примітно, що підписантами звернення стала низка одіозних нардепів: Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Максим Бужанський, Артем Дмитрук, Євген Шевченко, Георгій Мазурашу, Павло Халімон та інші. Цікаво, що більшість підписантів мають керівні посади як на рівні парламентських комітетів, так і на фракційному рівні.

Запам`ятайте ці обличчя!


Оптимістичне.

Чи є реальні шанси у противників Трампа в Республіканській партії?

Все більше американських ЗМІ стверджують, що є.

Зокрема, The Washington post подає великий аналіз кандидатури Ніккі Гейлі, яку журналісти бачать як головну альтернативу Трампу. Видання вважає, що вона вже обійшла Десантіса, наздогнавши його на другій позиції в Айові, а також перегнала його в Нью-Гемпширі та Південній Кароліні. Ці штати нададуть Гейлі базу для подальшої боротьби.

Підйом Гейлі в перших штатах привернув увагу багатьох заможних донорів Республіканської партії, які хочуть перешкодити Трампу виграти, але скептично ставилися до того, що хтось із його суперників здатен перемогти його. Найвпливовіші донори партії почали звертати увагу на Гейлі, і якщо поки вони не визначалися з кандидатом, то скоро можуть це зробити на її користь. Багатьох з них приваблюють її погляди на питання абортів та зовнішню політику.

Таким чином, Гейлі правильно побудувавши власну стратегію, може поборотися з Трампом у праймеріз та мати шанси на перемогу. Вона вже змогла показати себе та підвищити рейтинги, тож далі може бути більше. Її перемога була б одним з найкращих варіантів для України та оновила би Республіканську партію зсередини – не одразу, але з часом, резюмує газета.

CNN також опублікувала статтю, в якій розповіла про зростання рейтингу "проукраїнської кандидатки у президенти" – Ніккі Гейлі.

Журналісти наводять опитування CNN/Університету Нью-Гемпшира, яке показало, що 20% ймовірних виборців на праймеріз Республіканської партії підтримали би Гейлі, порівняно з 12% у вересні, що ставить її на друге місце. Трампа підтримали 42% виборців, Кріса Крісті – 14%, Рона Десантіса – 9%, Вівека Рамасвамі – 8%. Опитування показало, що 52% ймовірних виборців на первинних виборах від Республіканської партії в штаті визначилися зі своїм вибором.

У центр своєї аргументації Гейлі поставила власний досвід перебування на посаді посла США в ООН. Її промови насичені згадками про те, як вона працювала з Китаєм, Росією та Іраном, а також з такими союзниками США, як Ізраїль та Україна.

І нарешті The Hill звернула увагу на заяви кандидатів в президенти щодо війни в Україні, які вони зробили під час дебатів. Так, Ніккі Гейлі та Кріс Крісті виступили за підтримку України, стверджуючи, що наша боротьба є життєво важливою для національної безпеки США.

Рамасвамі, опонуючи Гейлі, назвав Україну корумпованою, а окуповані Росією регіони – російськомовними. Також висловився про те, що в Україні не буде президентських виборів весною, а отже, Україна ніби-то не є зразком демократії. Десантіс, в свою чергу, висміяв прохання Байдена прийняти великий пакет допомоги Україні і сказав, що США потрібно зосередитися на Південному кордоні та Індо-Тихоокеанському регіоні.

Проте, Рамасвамі дуже швидкими темпами втрачає популярність. І скоріше я колись проголосую за зелених, аніж цей трампівський посіпака буде висунутий від республіканців. Як і Десантіс, до речі.

‼️ Робимо висновки. Ніккі Гейлі ще досить далеко до Трампа, але її популярність зростає такими темпами, що десь до середини наступного року вона має шанси наздогнати Рудого Лиса. Окрім того, ще є шанс, що Дональда знімуть з виборів, якщо проти нього будуть висунені звинувачення у державній зраді - передачі таємних відомостей третій стороні. У цьому випадку Гейлі стає одноосібним лідером перегонів.

Але давайте не забігати наперед - велика політика, це не тільки сірі носороги, але й чорні лебеді - за наступні місяці багато чого ще може змінитись. А нам робити своє.


Уряд Фінляндії закриває кордон з Московією.

Рішення набирає чинності опівночі четверга, 30 листопада, і діє до 13 грудня. Прем'єр-міністр Петтері Орпо заявив, що закриття є пропорційним і засноване на новій інформації.

Під час закриття прохачів притулку направлятимуть до аеропортів та портів.