Антихабарні конверти випустила Укрпошта (ФОТО)

  Антихабарні конверти випустила Укрпошта (ФОТО)

Як мінімум 30 тисяч українців зможуть «потролити» людей з липкими руками, надсилаючи їм листи у спеціальних конвертах «Не для хабарів». Як повідомили «Урядовому кур’єрові» в Укрпошті, саме таким накладом випущено тематичні художні немарковані конверти. Їх презентували 9 грудня в межах акції, присвяченої Міжнародному дню боротьби з корупцією.

Перші десять листів у таких конвертах надіслали виконавчий директор «ТІ Україна» Олексій Хмара і директор з маркетингу та комунікацій Укрпошти Олена Юрковська. Адресатів визначили експерти неурядової організації «Transparency International Україна». Вони в листопаді провели опитування серед українців щодо визначення десятки найболючіших корупційних проблем України і з’ясували, що людей найбільше непокоїть хабарництво в системі освіти, земельних відносин, медицини, військових комісаріатів тощо. Тож корупційна ситуація у цих сферах найкритичніша. Тому під час заходу на Укрпошті кожну з найболючіших корупційних проблем запакували в окремий конверт і опустили в поштову скриньку, щоб «листи щастя» надіслати представникам відповідних органів влади.

Хай загребущі руки бояться такої «обгортки»! Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Хоч від початку Революції гідності минуло вже два роки, та корупційні проблеми залишилися майже тими самими, що й раніше, — зазначив Олексій Хмара. — Але змінилися самі українці: вони готові повідомляти про корупцію і викривати її. Створення нових антикорупційних органів надихає і дає змогу сподіватися, що вперше в Україні боротьба з корупцією розпочнеться не лише на папері й у палких промовах. Саме тому ми як громадські експерти й активісти підготували детальні описи зібраних нами проблем і передали їх у відповідні держоргани, зокрема в Національне антикорупційне бюро. За кожним із цих питань «ТІ Україна» вимагає розслідування та результату».

До речі, Укрпошта повела боротьбу з корупцією і у своїй структурі. «На початку року нове керівництво підприємства на чолі з Ігорем Ткачуком упровадило антикорупційну програму. Виявлено багато корупційних схем, які спустошували скарбницю підприємства в минулі роки, — поінформувала Олена Юрковська. — Знешкодження та запобігання таким ситуаціям дало змогу підприємству врятувати майже 100 мільйонів гривень, які спрямують на розвиток Укрпошти. Тож ми з великою зацікавленістю поставилися до ідеї проведення цієї акції».

У межах заходу відбувся театралізований перфоманс «Вони б не мовчали» за участю професійних акторів, які постали перед глядачами в образах Лесі Українки та Григорія Сковороди. Моральні авторитети нації в межах кампанії «поставили на місце» корупцію та бюрократію.