Архіви Служби безпеки України та польського Інституту національної пам’яті провели масовий обмін документами.

    15

Про це інформує прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Архіви Служби безпеки України та польського Інституту національної пам’яті провели наймасовіший обмін документами - близько 15 тисяч сторінок.

"Українська сторона передала 6527 електронних копій документів про розстріли польських військовополонених у 1940 році у Старобільську, матеріали про провідних діячів ОУН та командирів УПА, а також про діяльність радянської диверсійної групи "Арсенал" проти Армії Крайової", - йдеться у повідомленні.

Натомість польська сторона передала копію кримінальної справи керівника німецької окупаційної адміністрації в Україні райхскомісара Еріха Коха.

Дослідники двох країн працюють над серією науково-документальних видань "Польща та Україна у 30-х – 40-х роках XX століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб".

На сьогодні в ній опубліковано 8 томів документів українською та польською мовами, а також дві книги англійською. Цього року вийде 9-й.

Як розповів директор Галузевого державного архіву СБУ Ігор Кулик, нове видання буде присвячене боротьбі органів безпеки Польської Народної Республіки проти структур українського підпілля у 1944-1947 рр.

Як інформував iPress.ua, 9 квітня депутати Верховної Ради України проголосували за урядовий законопроект № 2540 "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму".

Зокрема, законом передбачено здійснення передачі документів та інших носіїв архівної інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років до спеціалізованого галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті з архівних підрозділів сучасних правоохоронних органів та спецслужб України з метою звільнення останніх від здійснення непередбачених законодавством України функцій.