Безвізовий режим для України можливий незважаючи на війну, - Туск

Президент Європейської ради Дональд Туск на саміті Східного партнерства в Ризі хоче зобов'язати ЄС і Україною запровадити безвізовий режим для українських громадян "якомога швидше, наскільки це можливо"

Про це повідомляє espreso.tv/

"Я не маю сумнівів у добрій волі 28 країн-членів і всього ЄС щодо безвізового режиму. Це факт. Але тут мова йде не тільки про політику, прагненні, а й про процедуру, стандартах. І саме тому ми повинні ще чекати. Деякі моменти є суто технічними, зокрема, щодо оцінки з боку Єврокомісії. І тому я не хочу спекулювати щодо будь-яких дат. На саміті в Ризі - це моє прагнення - ми підтвердимо наші спільні наміри впровадити безвізовий режим так скоро, як це можливо. Але тут найбільш важливе виконання вашого власного домашнього завдання", - зазначив Туск.

Він запевнив українців у своєму відданому відношенні до цього рішення, яке є важливим для звичайних людей.

"Сьогодні перші зроблені кроки є досить ефективними. Зокрема, щодо початку видачі в Україні біометричних паспортів, які є складним технічним елементом. Але, як я добре знаю, необхідний більший прогрес, зокрема в реформуванні прокуратури, судової системи, правоохоронних органів. Ми обговоримо в понеділок, в чому ми ще потребуємо ", - зазначив політик.

Говорячи про зростаючу загрозу для ЄС від нелегальної міграції в Середземномор'ї, війні на Донбасі, він зазначив, що ці проблеми ускладнюють шлях до безвізового режиму для України.

"Але у нас дійсно є деякі приклади, зокрема щодо Молдови, яка має сьогодні безвізовий режим. І у них також є внутрішні проблеми, конфлікт усередині своїх кордонів біля Придністров'я. Це означає, що, звичайно, агресія і конфлікт на Донбасі створюють труднощі в процесі до безвізового режиму, але цього можна досягти, незважаючи на цю проблему ", - переконаний президент Європейської ради.

Нагадаємо, раніше глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що на саміті Східного партнерства в Ризі 21-22 травня не буде прийнято рішення про надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом.