Британія має якомога швидше оголосити про бажання вийти з ЄС - Меркель

Британія має якомога швидше оголосити про бажання вийти з ЄС - Меркель

Уряд Великої Британії має якомога швидше оголосити про бажання країни залишити Євросоюз, щоб можна було почати відповідні офіційні процедури.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель після саміту ЄС за участі 27 країн, в якому вже не брав участі прем’єр-міністр Британії Девід Кемерон.

"Ми наголошуємо, що стаття 50 (Лісабонського договору, - ред.) лишається єдиної законною процедурою виходу і вважаємо, що британський уряд має оголосити про намір країни залишити ЄС і ми сподіваємося, що це станеться якомога швидше", - сказала Меркель.

Канцлер Німеччини підкреслила, що до офіційного оголошення Британією про рішення щодо виходу з ЄС, жодних офіційних переговорів не буде.

"Ми висловили наш жаль з приводу рішення про вихід Британії з ЄС, але ми чітко висловилися, що поважаємо його. Поки Британія не вийшли з ЄС, вона лишається членом союзу з усіма правами та обов’язками", - сказала вона.

"Ми також наголошуємо, що Британія має оголосити своє бачення майбутніх відносин з Євросоюзом. Доступ до єдиного ринку буде можливий лише за поваги до свобод і базуватиметься на цих принципах", - додала Меркель.

Раніше повідомлялося, деякі лідери ЄС наполягають на тому, що Кемерон повинен швидко активувати статтю 50 і почати переговори про вихід, щоб покласти кінець політичній та економічній невизначеності.

Джерело