Цей день в історії: 26 жовтня

Цей день в історії: 26 жовтня

Сьогодні 26 жовтня, 299-й день 2015 року за Григоріанським календарем.

До закінчення року залишилось 66 днів. Іменинники - Валеріан, Веніамін, Злата, Карп, Микита. Міжнародний день Червоного хреста, в Австрії відзначають Національний день, а в Беніні та Руаніді - День армії.

1440 - У Нанті страчений 36-літній французький маршал Жиль де Рец, соратник Жанни д'Арк, звинувачеий у масових дітовбивствах і чаклунстві. Згодом він став прототипом головного героя легенди про Синю Бороду.
1726 - У Лондоні вийшов друком перший том сатиричного роману ірландського письменника Джонатана Свіфта «Мандри до різних далеких країн світу Лемюеля Гуллівера, спочатку лікаря, а потім капітана кількох кораблів».
1825 - Після восьми років будівництва у США офіційно відкрито канал Ері, котрий зв'язав одне з Великих Озер, озеро Ері, через ріку Гудзон з Атлантичним океаном. Канал був близько 590 кілометрів у довжину, 13 метрів у ширину і до 1.2 метри глибини. На ньому розміщувалось 18 акведуків, 83 шлюзи, а перепад висоти між озером Ері і океанським узбережжям становив 190 метрів.
1863 - У Лондоні в таверні «Вільні каменярі» представники 11 футбольних клубів Англії створили першу у світі
Сьогодні 26 жовтня, 299-й день 2015 року за Григоріанським календарем. До закінчення року залишилось 66 днів. Іменинники - Валеріан, Веніамін, Злата, Карп, Микита. Міжнародний день Червоного хреста, в Австрії відзначають Національний день, а в Беніні та Руаніді - День армії.
1440 - У Нанті страчений 36-літній французький маршал Жиль де Рец, соратник Жанни д'Арк, звинувачеий у масових дітовбивствах і чаклунстві. Згодом він став прототипом головного героя легенди про Синю Бороду.
1726 - У Лондоні вийшов друком перший том сатиричного роману ірландського письменника Джонатана Свіфта «Мандри до різних далеких країн світу Лемюеля Гуллівера, спочатку лікаря, а потім капітана кількох кораблів».
1825 - Після восьми років будівництва у США офіційно відкрито канал Ері, котрий зв'язав одне з Великих Озер, озеро Ері, через ріку Гудзон з Атлантичним океаном. Канал був близько 590 кілометрів у довжину, 13 метрів у ширину і до 1.2 метри глибини. На ньому розміщувалось 18 акведуків, 83 шлюзи, а перепад висоти між озером Ері і океанським узбережжям становив 190 метрів.
1863 - У Лондоні в таверні «Вільні каменярі» представники 11 футбольних клубів Англії створили першу у світі Футбольну асоціацію.
 
Сьогодні ФА - керівний орган професійного футболу в Англії та на територіях Джерсі, Гернслі й острові Мен і єдина у світі, яка не містить у своїй назві назви країни.
1863 - В Женеві (Швейцарія) відбулася міжнародна конференція, на якій утворено  Міжнародний комітет Червоного Хреста.
 
В роботі конференції взяли участь делегати від 14 країн: Австро-Угорська імперія, Баден, Королівство Баварія, Франція, Королівство Ганновер, Гессе-Кассель, Італійське королівство, Нідерланди, Пруссія, Російська імперія, Королівство Саксонія, Іспанія, Шведсько-Норвезький союз та Сполучене королівство Великої Британії та Ірландії. Комітет Червоного Хреста (МКЧХ), що складається з 25 членів отримав унікальні повноваження, які були наданні міжнародною спільнотою, щоб захищати життя та гідність жертв міжнародних та внутрішніх збройних конфліктів. В 1919 році в Парижі було заснована Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, яка займається координацією всіх національних організації в межах руху.
1896 - Після поразки італійців, в Адіс-Абебі між Італією та Ефіопією підписано мирний договір, котрий завершував італо-ефіопську війну 1895-96 років, - Італія визнавала незалежність Ефіопії і кордон між нею та італійською колонією Еритрея по ріках Мареб, Белеса та Муна.
1912 - Спеціальним указом президента США Вільяма Тафта проведено "специфікацію" зірок і смуг на державному прапорі - 13 зірок (зліва направо) і 13 смуг (зверху вниз) асоціюються з 13-а колоніями-засновницями США у тому порядку, як хронологічно ними була ратифікована конституція США. Таким чином, крайня ліва верхня зірка і верхня смуга репрезентує штат Делавер, як перший, де 7 грудня 1787 року було ратифіковано конституцію; інші зірки асоційовано із новими штатами в порядку їх входження до США.
1944 - Після чотирьох днів жорстоких боїв перемогою американців над японцями завершилась битва в затоці Лейте (Філіпіни), найбільша із авіа-морських битв у історії людства, в котрій з обох сторін брало участь сотні військових кораблів і тисячі літаків. Зазнавши поразки, Японія фактично втратила контроль над акваторією Тихого океану, а союзники отримали можливість вести бомбардування власне японських островів.
1951 - Після перемоги Консервативної партії на парламентських виборах Уінстон Черчіль зформував свій другий кабінет (перший в 1940-45 рр.), змінивши на посту прем'єр-міністра Великобританії лейбориста Клемента Еттлі.
1951 - На ринзі Медісон Сквеа-Гарден у Нью-Йорку свій останній бій провів легендарний 37-річний американський суперважковаговик  Джо Луїс - у восьмому раунді він нокаутом програв майбутньому чемпіону світу і не менш легендарному Рокі Марчіано.
 
З 1934 по 1951 роки Луїс провів 71 бій, в котрих 68 разів перемагав, причому 54 рази - нокаутом.
1955 - Прем'єр-міністр Південного В'єтнаму Нго Дін Дієм, базуючись на результатах проведеного референдуму, на котрому він отримав 98.2% голосів, проголосив себе президентом країни. Адміністрація США, незважаючи на виявлені махінації під час референдуму (лише в Сайгоні на 400 тисяч виборців було виявлено більше 600 тисяч бюлетнів), поспішила визнати Південний В'єтнам як самостійну державу, а Нго Дін Дієма - законним президентом, чим унеможливила проведення запланованих на 1956 рік всев'єтнамських президентських виборів і об'єднання прокомуністичного Північного і "демократичного" Південного В'єтнаму в єдину державу.
1956 - На міжнародній конференції, проведеній у штаб-квартирі ООН, затверджено статут Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ).
 
Свою практичну роботу Агентство почало виконувати з 29 липня 1957 року. Його метою проголошено контроль за мирним використанням атомної енергії, встановлення стандартів ядерної безпеки і захисту довкілля, а також запобігання використанню ядерних матеріалів і обладнання для атомних станцій для військових цілей.
1965 - У Букінгемському палаці в Лондоні учасникам групи The Beatles вручено вищі нагороди Великобританії - орден Британської імперії.
 
Як згадував згодом Пол Маккартні, всі вони нервували і для заспокоєння перед церемонією курнули маріхуани в туалеті королівського палацу.
1972 - У місті Істон (штат Коннектикут, США) у віці 83-х років помер Ігор Іванович Сікорський, американський авіаконструктор і авіабудівник українського походження.
1978 - Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про повне знищення вірусу віспи в природі.
 
На даний момент вірус віспи знаходиться лише у двох лабораторіях США і Росії. Питання про остаточне знищення вірусу відкладено до 2014 року.
1979 - Під час приватного обіду керівником Центрально-розвідувального управління Кореї Кімом в Сеулі убитий 62-річний генерал, президент Кореї Пак Чон Хі, котрий у 1961 році прийшов до влади в результаті безкровного перевороту і потім тричі перемагав на президентських виборах. Правління Пак Чон Хі характеризувалось авторитарними методами, порушенням демократичних свобод при різкому зростанні економіки країни. У 1980 році Кім і чотири його спільники, котрі пояснювали свої дії бажанням відновити демократію в Кореї, були повішені. Новим президентом країни став прем'єр-міністр Чон Ду Хван.
1984 - В Медичному центрі університету міста Лома-Лінда (штат Каліфорнія) доктор Леонард Бейлі провів першу трансплантацію людині серця бабуїна - дівчинці віком 14 днів із вродженою фатальною вадою серця (відсутня ліва половинка) було пересаджене серце молодої мавпи. До цієї операції лише трьом іншим пацієнтам (останньому - в 1977 році) були пересаджені серця тварин, але всі вони були відторжені організмом і жоден із хворих не прожив більше трьох днів. В даному випадку лікарі сподівались, що у такої маленької дитини з несформованою імунною системою відторгнення не відбудеться, але дівчинка померла на 20-й день після операції.
1984 - Відбулась прем'єра культового фільму Джеймса Камерона «Термінатор».
 
Завдяки вдало зіграній лиходійській ролі Арнольда Шварценеггера, яка складається у фільмі лише з 17 реплік, його персонаж став сприйматися не як другорядний, а головний герой фільму.
1985 - Вітні Х'юстон випустила свій перший хітовий сингл - «Saving All My Love For You».


1994 - Компанія Apple анонсувала завершення розробки нового електронного пристрою, названого Macintosh TV - комп'ютер, телевізор і CD-плеєр в одному корпусі. Але із-за слабкого інтересу публіки і негативної оцінки спеціалістів цей універсальний агрегат так і не почав випускатись серійно.
1994 - Король Іорданії Хусейн I і прем'єр-міністр Ізраїлю Іцхак Рабін підписали мирний договір, завершивши 46-річний конфлікт військовий і територіальний конфлікт. Іорданія стала другою арабською державою (після Єгипту), яка втановила мирні стосунки з Ізраїлем.
1999 - За пропозицією прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера лорди, що засідали у верхній палаті парламенту по праву народження, проголосували за відміну цього права, припинивши тим самим 800-річну традицію британського парламетаризму.
2011 - Введено в експлуатацію перший серійний Боїнг-787.
2014 - Відбулись позачергові вибори народних депутатів Верховної Ради України, приводом до яких став розпад парламентської коаліції, сформованої у лютому 2014 року. За результатами виборів до Верховної ради пройшли шість партій (Народний фронт, Блок Петра Порошенка, Самопоміч, Опозиційний Блок, Радикальна та Батьківщина).