Частка української мови в журналах та на телебаченні продовжує зменшуватися, - дослідження

Частка української мови в журналах та на телебаченні продовжує зменшуватися, - дослідження

В Україні прождовжує зменшуватися частка україномовних газет і журналів, російська мова продовжує домінувати національному в теле- та радіоефірі.

Про це йдеться в звіті, який оприлюднив волонтерський рух "Простір свободи", інформує ipress.ua.

У прайм-тайм восьми найрейтинговіших телеканалів частка російської мови в ефірі становила 44%, а української – 30%, при цьому зріс до 26% час "двомовних" ефірів.

"Люди, що досліджують кількість україномовного продукту в ефірі не можуть дивитись телебачення через те, що українська мова там практично відсутня", – зазначає координатор проекту "Становище української мови" Олег Майданюк під час представлення аналітичного огляду "Становище української мови в Україні в 2014-15 роках".

Дослідники зазначають, що з радіо ситуаціє є також невтішною, зокрема в ефірі п'яти найрейтинговіших радіостанцій частка пісень українською мовою становить 5% від загальної кількості пісень, лише 9 пісень із 150 звучали українською.

У квітні Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) оприлюднив результати дослідження, відповідно до якого ідею зробитиросійську мову другою державною в Україні підтримує 19% населення.

Більшість респондентів, 52%, вважає, що російську мову потрібно зробити другою офіційною мовою тільки в тих місцевостях, більшість населення яких цього бажає. Ще 21% респондентів вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування в Україні.