Чи має право поліція зупиняти та перевіряти авто, - С. Старенький

Чи має право поліція зупиняти та перевіряти авто, - С. Старенький

Про "будемо зупиняти всі авто та перевіряти, бо в кожного поліцейського буде список схожих авто, які раніше вкрадено". Таку заяву дозволив собі один з вищих посадовців МВС. Мовляв - в нас "місячник", а угонів та п'яних стає все більше. Розумію проблеми чиновника, але дозволю собі вставити свої "юридичні 5 копійок".

Звичайно, проблем з п'яними, угонами, та і взагалі з криміналом стає все більше. Погоджуюсь з цим. Але чому нас це дратує і ми відчуваємо небезпеку? Тому що хтось (злочинець) дозволяє собі порушувати закон і це може торкнутись наших прав (на життя, здоров'я і т.д). Але чому ми як суспільство, як громадяни повинні не допускати порушення закону для одних (злочинців), а дозволяти це іншим (службовцям поліції)? Тим більше, для перших дозволено все, що прямо не заборонено, а для других дозволено тільки те, що прописано в законі.

А що ж там прописано з приводу повальних зупинок? В Законі "Про національну поліцію", у статті 35 дано вичерпний перелік підстав для зупинки транспортного засобу. Зокрема нас цікавить пункт 4) цієї статті: "якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;"

Зверніть увагу - "транспортний засіб", а не "схожий транспортний засіб". Ключове слово "схожий". Якщо ви керуєте авто, яке крадене - зупинка по закону, якщо не на краденому авто, а просто на типовій моделі, яких в країні сотні тисяч - це незаконно.

Тепер далі.

Крім зупинки ТС в Законі "Про національну поліцію" є ще й чітко прописані підстави перевірки документів у людини, в тому числі і у водія. Це Стаття 32. Перевірка документів особи.

Якщо коротко, то це випадки коли:
1) якщо є зовнішні ознаки, особи яка в розшуку, або безвісно зниклої;
2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
3) якщо особа перебуває на спецтериторії чи спецоб’єкті із спеціальним режимом;
4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений;
5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.

І ВСЕ!
Тому, якщо вас зупинили "для профілактики", а ви нічого не порушили, у вас навіть документів не мають права вимагати!!!

Дехто можливо спробує заперечити - "ну дійсно ж п'яних багато і угонів, треба ж щось робити!" І я погоджусь з цим. Але я думаю, що треба не "місячник бєзпрєдєла" та операцію "кішеня ДАІшника" оголошувати, не дурниці казати на всю країну, а прописувати в законі нормальні повноваження поліції. А якщо вже дурню прописали і бачите що не спрацьовує - вносьте зміни.

А то до Венеційської Комісії на погодження відправляєте ліберальну версію і всі такі "в білому", а потім намагаєтесь натягнути оте своє біле на незаконні дії по відношенню до громадян.
То тоді то вже не Закон, а "кистень", як казав один Шарапов.

P. S. І до речі, злочинці теж, коли від закону відступають, мотивують це тим, що "їм же треба, без крадіжки він ніяк інакше не може..."

В чому тоді різниця?