Чим поліція відрізнятиметься від міліції

Чим поліція відрізнятиметься від міліції

Головна відмінність нової патрульної поліції, яка вийде на улиці Києва 4 липня, від звичної нам міліції полягатиме в орієнтованості на допомогу людям

Про це заявив поліцейський Олександр Харченко, повідомляє Київ.depo.ua.

"Наші викладачі неодноразово наголошували на тому, що наша головна відмінність буде в орієнтованості на допомогу людям, у тому, що ми маємо бути готовими до різних ситуацій і розуміти реальні потреби людей, а не просто бути формально ввічливими", - розповів патрульний.

Крім того, серед відмінностей нових поліціянтів він назвав те, що вони "внутрішньо більш вільні люди, які не бояться брати на себе відповідальність, приймати самостійні рішення, при цьому обов'язково дотримуючись закону, інструкцій".

За словами Харченка, нинішня система - це система колективної безвідповідальності, коли начебто панує бюрократія, але коли трапляється реальний бардак, то крайніх не знайти.

"Нова якість поліції починається з того, що "зальоти" не трапляються самі по собі, у кожного "косяка" має бути ім'я і прізвище. До досягнення і закріплення такої корпоративної культури новій поліції ще багато працювати", - розповів Харченко.

Він відзначив, що від ППС та ДАІ усе або майже усі функції мають перейти до нової патрульної служби. Але додав, що це буде тривалий перехідний період - близько півроку - коли на вулицях одночасно будуть і даішники і патрульні.

"Будуть і патрульні на автівках і піші патрулі, на Гідропарку, наприклад. Нова поліція буде відповідати за усі аспекти правопорядку у місті, але будуть тактичні пріоритети, які визначатимуть наші командири. Наприклад, вони можуть стосуватися ситуацій від порушень правил паркування, куріння на зупинках, до нелегальним носіння зброї", - пояснив Харченко.

За його словами, концептуально місто поділять приблизно на 200 квадратів. За патрульною машиною закріплюватимуть квадрат, який цей екіпаж матиме патрулювати.

Зміни будуть доба через три: 12 годин роботи вдень, 24 - відпочинку, потім 12 годин роботи вночі 48 годин відпочинку.

Він додав, що усі патрульні пройшли підготовку, в якій 30% становив правничий блок, 60% - тактика, вогнева підготовка і перша до медична допомога, решта - soft skills, тобто тренінги з комунікації.

"Складність була індивідуальною, але я б докорінно змінив весь правничий блок. Нам читали, по суті, урізані університетські курси, розраховані на юристів. А хотілося б чути готові алгоритми для роботи", - розповів Харченко.

Нові патрульні отримуватимуть близько 8-10 тисяч гривень зарплати.

"Звучала інформація, що зарплатня буде вісім-десять тисяч. І міністр обіцяє на наступний рік закласти ще більшу суму, але то вже від ВР залежить, які поки що просто закон про поліцію не можуть прийняти", - сказав Харченко.

Він відзначив, що на 8 тисяч прожити у Києві важко, особливо, якщо винаймати житло.

"Але кінець кінцем не брати хабарів - це ціннісний вибір. Так, я б не йшов у поліцію, якби не був впевнений, що якось мінімально зможу на зарплатню прожити", - сказав патрульний.

"На мою думку, нова поліція - це фронт номер один у плані суспільних зрушень у цій країні. І хоча стріляємо ми поки що лише в тирі, але в нас іде своя війна, більш тиха і непомітна, але від того не менш потужна. Війна ця - культурна", - підсумував Харченко.