Чому дорожчає гречка?

Чому дорожчає гречка?

На торгових полицях ціна на гречку продовжує рости, не зважаючи, що ця крупа й так вже не перший рік є недоступною для великої частини українців. Останнім часом здорожчання її відбувається через змову основних гравців на ринку і відсутності імпорту.
Так вважає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, про що сказав на прес-конференції.

«По гречці відбувається олігопольних домовленість кількох найбільших гравців, ми бачимо, що гречка постійно дорожчає. Скоро у нас гречка буде по ціні червоної ікри», - зазначив експерт.

Ситуацію виправити можна, але для цього потрібне активне імпортування гречки. Таким чином можна посунути учасників картельної змови, але цього  в Україні наразі немає.
Голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак зазначив, що на потреби всього населення України необхідно 95 тис. т гречки на рік. Виробляють же її 125 тис. т.

Змова великих гравців на ринку спостерігалася і в 2011 році. Тоді вартість кілограма продукту доходила до 25 грн при закупівельній ціні в 4 грн / кг.
Нині ж, ціни за кілограм гречки сягають від 30-ти до 50-ти грн.

Джерело