"ЦЕ ПОДВІЙНИЙ УДАР ПО УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ" - Александр Гончаров

"ЦЕ ПОДВІЙНИЙ УДАР ПО УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ" - Александр Гончаров

Зараз ми переживаємо подвійну кризу українського капіталізму: кризу державних фінансів та кризу реальної економіки. І також на Заході заговори про те, що наші ОП та Кабмін прийняли умови республіканців, мовляв, гроші від США тепер для нас будуть лише у вигляді кредитів. А потреба в грошах на 2024-й просто колосальна - держбюджет України передбачає дефіцит у еквіваленті 41 млрд дол США (без урахування додаткової мобілізації).

Проясню ще більше ситуацію. Доходи нашого держбюджету у березні становили 555 млрд грн, а саме: внутрішні доходи 202 млрд грн та зовнішні – 353 млрд грн. Ці цифри власне показують катастрофічно низький рівень роботи української економіки, яка дала до бюджету (без боргів та грантів) лише 156,8 млрд грн або 28,3%. Ну занадто маленький показник, враховуючи, що прихований додатковий дефіцит держбюджету цього 2024 року становить 300-400 млрд грн без урахування додаткової мобілізації. При цьому 71,7% держбюджету наповнені за рахунок дуже дорогих позикових коштів від розміщення ОВДП і кредитів, які потрібно віддавати з відсотками.

Що робити в цій дуже тяжкій ситуації?

Якщо метою ОП, Кабміну та Ради є порятунок економіки України, то необхідно пожертвувати ідеєю особистого збагачення, а також створити Коаліцію реформ у Верховній Раді, щоб навіть ціною зниження популярності та програшу на наступних виборах довести до кінця розпочаті перетворення. Тому що ми точно не видеремося з кризи без нових систем: управління, бюрократичної розстановки кадрів, мотивації підприємницької спільноти.

Щоправда, поки що не ясно, хто і що робитиме? Навіть усередині уряду та парламенту всі в невіданні, не знають, як запустити мотор економіки. Натомість боротьба корупціонерів за контроль над фінансовими потоками й кредитами не слабшає.

Тому ключове питання: коли українці зрозуміють, що грати у піддавки з корупціонерами більше не можна? З ними ми далеко не поїдемо. Не в останню чергу завдяки їм Україна опинилася у лещатах цих криз: військово-політичної, економічної та кризи процесу глобалізації.

Висновок: монопольно-олігархічна модель економіки України із масштабною корупцією вичерпала себе.