"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Президент Палестини заявив про перегляд відносин зі Штатами після ветування резолюції ООН
*
Розкол усередині Республіканської партії обговорюється у США упродовж тривалого часу та отримав яскраве підтвердження на тлі питання додаткової допомоги для України, кажуть американські коментатори.
Так, останню заяву спікера Палати представників Майка Джонсона про голосування цього питання у суботу, 20-го квітня, в американських медіа назвали “прямим викликом світогляду MAGA”, також “шокуюче проукраїнською промовою”.
Зокрема, так пише видання The New Republic, яке також прогнозує, що визнання Джонсоном загроз від Росії та її президента може “зруйнувати один із найбезглуздіших і найосудливіших образів крайніх правих” та сприяти протидії російській пропаганді.
Понад те, видання стверджує, що промова “здивувала багатьох людей” та довела, що припущення про Джонсона як “маріонетку Путіна і Трампа” було помилковим.
"Туман пропаганди" приховує правду війни
Пояснюючи позицію республіканців, які виступають проти допомоги України, TNR пише, що “велика фантазія MAGA” — це ідея про те, що за допомогою Україні “ховається мережа високопоставлених” осіб, які мають “зловісні глобалістські цілі” та навіть “вигадують брехню про війну Росії”.
У такому “тумані пропаганди” зникають, пише газета, жахливі звірства проти України, свідками яких став світ, заяви Путіна про те, що суверенна демократична Україна не є справжньою країною і не повинна існувати, та подальші спроби стерти її вбивчими завоюваннями.
Через це і виникли підозри до частини республіканців від їхніх же однопартійців щодо того, що “низка законодавців Палати представників працює під впливом Росії”.
Опоненти допомозі Україні також кажуть своїм виборцям, що така допомога “продовжує довгу і кровопролитну війну”, але не наводять чіткого власного бачення методів припинення війни Росії проти України.
“Це той вид обману, проти якого Джонсон ефективно протистоїть, підтверджуючи, що насправді означатиме відмова від України", – пише TNR і додає, що цей пропагандистський міф є одним з найулюбленіших і найтоксичніших серед пропагандистських інструментів MAGA.
Видання Politico також аналізує виступи республіканця Джей Ді Венса, який прямо закликає голоосувати проти фінансової і військової допомоги Україні:
“Замість заснованого на правилах міжнародного порядку, Венс вважає, що США повинні створити нову, більш націоналістичну систему, де окремі нації несуть одноосібну відповідальність за власну безпеку та економічний добробут", – пише видання і додає, що на думку Венса так США будуть стояти осторонь від глобальних економічних і військових потрясінь.
За словами Венса, першим кроком до того, щоб підштовхнути світ у цьому напрямку, є припинення допомоги США Україні.
Утім, це лише діє на користь “Путіну та іншим авторитарним лідерам”, цитує Politico політиків з обох американських партій.
Суперечки всередині Республіканської партії як "відкрите ведення війни" – The Guardian
Відкритою міжусобною війною назвала стосунки всередині Республіканської партії США британська газета The Guardian:
“Розбіжності між республіканцями щодо військової підтримки України тліли довго. Тепер, напередодні позачергового голосування в Конгресі щодо пакета іноземної допомоги, вони розпочали відкриту війну – конфлікт, який навряд чи втримає саме голосування”.
Конгресвумен із Джорджії Марджорі Тейлор Грін заявила: “Дні старої республіканської партії, яка хоче фінансувати іноземні війни та вбивати людей на чужих землях, минули". За її словами, вже не час, щоб американські політики "відмовлялися захищати американців і вирішувати наші проблеми”.
Натомість колишній конгресмен-республіканець Кен Бак вважає, що американська законодавиця повторює російську пропаганду і діє в інтересах Кремля, за що він назвав Тейлор Грін “московською Марджорі”.
Ідею Джонсона розділити допомогу союзникам на 4 окремі законопроєкти The Guardian називає спробою “розбавити внутрішню опозицію” та “заспокоїти непримиренних”.
Це – ризикований крок, який може коштувати йому посади, якщо прихильники MAGA вирішать усунути його, так само як перед цим усунули його попередника.
Самого Майка Джонсона у цій ситуації можуть врятувати політичні опоненти із Демократичної партії, вважають оглядачі.
Як повідомляв Голос Америки, демократи засвідчили йому підтримку на випадок спроб республіканців позбавити спікера посади. Минулого разу демократи голосували за усунення спікера.
20-го квітня Голос Америки у прямому ефірі стежить за голосуванням Палати представників Конгресу США за допомогу Україні, Ізраїлю, Індо-Тихоокеанському регіону та за четвертий законопроєкт, який йде в цьому пакеті, і зокрема містить додаткові санкції щодо Росії.
*
Пакет допомоги для України "готовий до відправки", як тільки законопроєкт пройде через Конгрес
*
Затримки із допомогою США залишають українців в скрутному становищі – Financial Times
*
США запроваджують санкції проти постачальників балістичних ракет
*
США виведуть війська з Нігеру – Reuters
*
У Білому домі заявили, що мають наміри продовжувати дискусії з ізраїльською стороною щодо потенційної наземної операції у місті Рафах на півдні Гази
*
Успіх американських військових, які допомогли Ізраїлю зупинити масовану повітряну атаку Ірану, може свідчити про те, що Вашингтон добре підготовлений до подальших можливих бойових дій у регіоні, втім є сумніви щодо його готовності діяти під час більшого та довготривалого конфлікту
*
Глава МЗС Канади закликала до єдності у підтримці України
*
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак готується оголосити про нову програму військових кораблів на тлі тиску з боку депутатів-консерваторів, які вимагають від нього збільшити видатки на оборону до 2,5% від ВВП
*
Поліція Лондона була змушена двічі вибачитися після того, як її офіцери погрожували арештувати єврейського чоловіка, якщо він відмовиться залишити місце пропалестинського маршу, оскільки його присутність могла спровокувати демонстрантів
*
Президент Європейської Ради Шарль Мішель сподівається, що п'ятнична атака Ізраїлю на Іран стане останньою в нещодавній ескалації між країнами
*
Німецький фрегат "Гессен" завершив свою місію із захисту торгового судноплавства від бойовиків-хуситів у Ємені, яких підтримує Іран, та залишив Червоне море рано вранці в суботу
*
У Норвегії побудують 2 найбільші у світі водневі судна
*
Польща планує посилити свої зусилля щодо збільшення витрат на оборону, коли в січні 2025 року почне головувати в Євросоюзі
*
Аргентина офіційно просить стати "глобальним партнером" НАТО
*
Греція планує розробити систему протиповітряної оборони, подібну до ізраїльського "Залізного купола", спрямовану на захист країни від загроз з повітря
*
Словаки в обхід влади зібрали майже €2,5 мільйони для збору боєприпасів для України
Збір коштів, під час яких у Словаччині зібрали 2 млн євро, ініціював 99-річний журналіст
Отто Симко пережив Другу світову війну і добре пам'ятає, що з Гітлером домовлятися сенсу не було.
Зазначається, що Отто Симко був ветераном Словацького національного повстання 1944 року проти нацистів.
«Я пережив Другу світову. Можу вам сказати, що не було сенсу домовлятися з Гітлером, так само як і немає сенсу домовлятися з путіним», — зазначає він.
Наразі до збору коштів доєдналися понад 32 тисячі людей. За кілька днів вдалося зібрати понад 2 млн євро.
Кампанія по збору коштів стала відповіддю на відмову уряду Фіцо приєднатися до чеської ініціативи із закупівлі мільйона снарядів для українських військових.
Гроші підуть безпосередньо на ініціативу Чехії.
*
Новий командувач оборони Данії генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард відвідав із візитом Київ
*
Німеччина купить додаткові Patriot на €1,2 млрд
*
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та артилерійські боєприпаси для України
Ресурси, в які зараз роблять свій внесок Нідерланди, вже перебувають на європейському континенті і надійдуть в Україну якомога швидше
*
Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що розблокування експорту для українських виробників наразі є неможливим, оскільки не має політичної підтримки
*
Литва у суботу, 20 квітня, оголосила про передачу Україні нового пакета військової допомоги штурмовик L-39
*
Українські захисники відбили сім ворожих штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок
*
На Дніпропетровщині сили ППО збили ворожий безпілотник над Синельниківським районом
*
Над Запоріжжям збили ворожий безпілотник, його ліквідація стала причиною денного вибуху, який чули у місті
*
Тайра: Проблема нестачі людей на фронті - через погану комунікацію із суспільством
Держава недостатньо інформує суспільство про бойові реалії, тому люди бояться йти воювати
*
Сили протиповітряної оборони знищили дві ракети Х-59/Х-69 та три розвідувальні дрони, випущені цієї ночі по Україні
*
На фронті минулої доби - 102 бойові зіткнення
Ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах
*
Мінвідновлення: при ударі по Одесі знищено агропродукцію, яка призначалася для Азії та Африки
Це вже 39-та атака російських військових по об'єктах портової інфраструктури Одеської області
*
Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА
*
Шкода довкліллю внаслідок руйнування Каховської ГЕС перевищила 146 млрд грн - Стрілець
*
Україна отримає можливість залучати кредитні ресурси обсягом до $2,1 млрд від Південної Кореї.
Міністр фінансів Сергій Марченко підписав рамкову угоду між урядом України та урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку і співробітництва («EDCF») на 2024-2029 роки.
Підписання відбулось під час робочого візиту на Весняні збори МВФ та Світового банку, які проходять у Вашингтоні.
Міністерство економіки спільно з Міністерством фінансів працювали над підготовкою зазначеної угоди.
Уряд Республіки Корея надає можливість українській стороні отримувати кредити від EDCF на суму, що не перевищує $2,1 млрд на період 2024 – 2029 років.
Кредитні кошти надаватимуться для реалізації пріоритетних проєктів, що спільно відбиратимуться cторонами. Уряд Кореї наголосив на своїй солідарності з Україною.
Фонд співробітництва в економічному розвитку (EDCF) заснований урядом Республіки Корея 1 червня 1987 року з метою сприяння економічному співробітництву між Кореєю та країнами, що розвиваються. Фонд надає фінансову підтримку країнам-партнерам для їх промислового розвитку та економічної стабільності.
*
Швейцарія виділить Україні 5 млрд франків (понад 5 млрд євро) на відновлення. Кошти планується спрямовувати поетапно на інфраструктуру та проєкти у соціальній сфері
Про це повідомляє уряд Швейцарії.
Федеральна рада має намір впродовж кількох наступних років активізувати підтримку відновлення України.
До 2036 року планується витратити 5 мільярдів швейцарських франків. Враховуючи поточну фінансову ситуацію федерального уряду Швейцарії, федеральна рада запропонувала поетапний підхід: підтримка України з бюджету міжнародного співробітництва до 2028 року становитиме 1,5 млрд швейцарських франків.
У період 2029–2036 років федеральна рада також має намір вивчити інші джерела (крім міжнародного співробітництва), з яких можна отримати решту 3,5 млрд швейцарських франків.
Зокрема, кошти, необхідні для реконструкції в Україні, оцінюються в 486 мільярдів доларів (близько 440 мільярдів швейцарських франків). Ця оцінка Світового банку базується на аналізі збитків і потреб, який співфінансувала Швейцарія.
"Швейцарія вже підтримує проєкти в Україні, спрямовані на відновлення зруйнованої цивільної інфраструктури в енергетиці, дорогах та охороні здоров’я",- йдеться в повідомленні.
*
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) розробив програму енергоефективного відновлення зруйнованих війною багатоквартирних будинків, загальний бюджет програми - EUR230 млн, повідомила старша спеціалістка з кредитування ЄІБ Оксана Реміга в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
"Програму енергоефективного відновлення зруйнованих багатоповерхівок повністю розраховано, її бюджет EUR230 млн, з яких пілотна фаза - EUR30 млн. В Україні є системне рішення для питання компенсації на ремонт окремих постраждалих квартир у рамках проєкту "єВідновлення"; ми працюватимемо комплексно з цілими будинками. Фактично з нашого боку пілотний проєкт пройшов усі етапи узгодження, очікує підписання з українського боку", - повідомила Реміга в кулуарах Міжнародного саміту мерів у Кишиневі.
Вона додала, що в рамках цього проєкту вже є домовленість із Німеччиною про надання через GIZ гранту на технічну допомогу розміром EUR3 млн.
"У принципі експерти GIZ готові розпочинати розробку технічної документації вже зараз, паралельно з тим, як українська сторона завершить усі процедури", - сказала вона.
Бенефіціарами проєкту будуть муніципалітети. На рівні пілотної стадії банк уже сформував short list, щоб налагодити процедуру якомога швидше. Надалі буде конкурсна процедура для громад і проєктів.
"Ще одне гостре питання, яке потрібно вирішити системно. Найбільш постраждалі муніципалітети, які особливо потребують відновлення, не можуть брати кредити, гроші на такі проєкти до них можуть іти тільки як субвенції. Це один із моментів, який нормативно має бути прописаний найближчим часом", - повідомила Реміга.
Однак, за її словами, навіть початковий відбір Мінвідновлення муніципалітетів і узгодження їх із банком може дати відмашку для GIZ розпочати розробку конкретних проєктів у громадах.
Загалом GIZ уже здійснив аналіз 27 міст, вивчалася необхідність брати участь у програмі та зацікавленість у ній муніципалітетів.
"Однією з ключових вимог із нашого боку була наявність механізмів громадського контролю, можливостей громад, залучення громадськості до ухвалення рішень і моніторингу", - повідомила Реміга.
*
Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей у Березані (Київська область), повідомив директор MC-Bauchemie Ukraine Артем Приймаченко агентству "Інтерфакс-Україна".
"Ми маємо намір побудувати нову лінію для спеціальних будівельних матеріалів, таких як різноманітні полімерцементні суміші для конструкційного ремонту бетону, топпінги для промислових підлог, гідроізоляційні матеріали, високофункціональні клеї для плитки. Орієнтовний обсяг інвестицій - EUR 1,5 млн", - сказав він на "круглому столі" "Будівельні матеріали. Готовність до потреб ринку на відновлення" в агентстві "Інтерфакс-Україна".
За словами Приймаченка, інвестиції будуть здійснені за рахунок власних коштів компанії MC-Bauchemie. Наразі триває обговорення страхування воєнних ризиків.
"Ми зараз перебуваємо в процедурі отримання гарантії від міжнародних організацій з воєнних ризиків. Розглядаємо варіанти - німецький уряд або MIGA від Світового банку", - сказав він.
Згідно з планами компанії, нова лінія в Березані може бути запущена наприкінці 2025 року.
Заснована 1961 року група компаній MC-Bauchemie є одним із провідних міжнародних виробників будівельної хімії та технологій. Зі штатом понад 2,5 тис. співробітників представлена більш ніж у 50 країнах світу.
Згідно з даними опендатабот, ТОВО "МЦ БАУХЕМІ" (33482370) засновано 2005 року, статутний фонд 333,8 тис. грн. Дохід у 2023 році 356 млн 836 тис. грн, що у 2,6 раза вище за результати 2022 року і на 9% вище за довоєнний 2021 рік. Чистий прибуток за 2023 рік 55 млн 618 тис. грн, у 2022 році був чистий збиток у 18 млн 625 тис. грн.
*
Уряд передбачив на підтримку бізнесу Дніпропетровської області за програмою "Зроблено в Україні" понад 3,2 млрд грн
*
Протягом доби українська енергетична система залучала аварійну допомогу у вигляді електроенергії з Польщі, Словаччини та Румунії. Залучення допомоги на 21 квітня не передбачається
*
Голова Національного банку України Андрій Пишний підтвердив що є декілька шляхів для залучення заморожених російських активів на допомогу Україні, один з яких передбачає позику під заставу активів, або прибутку від них
*
Передача Україні доходів від активів РФ: у Литві кажуть, що залишилися «лише технічні рішення»
*
НБУ - Понад половина головних українських банків можуть продовжувати працювати навіть в умовах відключення електропостачання через російські обстріли
*
"Укрзалізниця" у тестовому режимі відновлює курсування швидкісних потягів Інтерсіті+ до Одеси
*
Польські фермери припинили блокувати рух вантажівок перед пунктами пропуску "Шегині-Медика" та "Краківець-Корчова"
*
Польські фермери у неділю, 21 квітня, планують відновити пропуск українських вантажівок, крім ваговозів із сільгосппродукцією продукцією, у прикордонному пункті "Рава-Руська – Гребенне"
*
Міністерство цифрової трансформації розробило технічні вимоги для створення системи обігу алкогольних і тютюнових виробів
*
У І кварталі 2024 року сума успішних торгів з продажу активів банків, що ліквідуються, становила 703 млн гривень
*
За сприяння USAID АГРО Лохвицький комбікормовий завод, що на Полтавщині, розширює потужності для переробки зерна кукурудзи та гороху - тут збудують круп'яний завод
*
Близько 32% оброблюваних земель у Харківській області залишаться незасіяними через замінування та бойові дії
*
На Київщині вже відновили майже 17,5 тисячі об’єктів
*
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладнання від чеських партнерів
*
Молдова готова взяти участь у відновленні України
*
На благодійному концерті у Берліні зібрали 1 млн євро для українських дітей
Захід відвідали чимало політиків, серед яких мер німецької столиці, єврокомісар та депутати Бундестагу.
*
Рішенням Ради нацбезпеки та оборони пропонують обмежити рекламу азартних ігор з використанням військової символіки
*
Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання сторони захисту та звільнив від кримінальної відповідальності за службову недбалість ексчленів НКРЕКП Бориса Циганенка та Юрія Голляка. Також тепер залишаться без розгляду і цивільні позови про відшкодування збитків
*
Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила слідство у справі стосовно шести осіб, котрі заволоділи 32 суднами, що належали ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство», переробили їх в 12 барж та незаконно привласнили
*
У китайській армії зʼявиться підрозділ інформаційних операцій
*
Генпрокуратура Німеччини вперше визнала “днр” терористичним об’єднананням
Цей крок має велике символічне значення і може мати дипломатичні наслідки
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Вночі 20 квітня українські безпілотники атакували енергообʼєкти у 8 областях РФ, це була спільна операція Головного управління розвідки МОУ, Служби безпеки України та Сил спецоперацій ЗСУ.
Зокрема безпілотники атакували Бєлгородську, Брянську, Курську, Тульську, Смоленську, Рязанську, Калузьку та Московську області.
Ціллю операції було враження енергетичної інфраструктури, яка живить об‘єкти російського ВПК. Після атак у деяких районах виникли проблеми зі світлом та водопостачанням.
Уражено як мінімум три електропідстанції та база зберігання пального, де зайнялися пожежі.
Міноборони РФ повідомило, що ППО російського агресора нібито знищила та перехопила п'ятдесят БПЛА в ніч на суботу 20 квітня.
*
Компанії в РФ почали платити податки в борг через проблеми з експортною виручкою
У березні в РФ різко зріс попит компаній на кредити: зростання корпоративного портфеля прискорилося до значних 1,8% після стриманих темпів січня (-0,1%) і лютого (+0,6%)
Про це пише The Moscow Times із посиланням на дані Центробанку РФ.
"Березневий стрибок майже весь забезпечений рублевими кредитами (+1,3 трлн руб., або +2%), головним чином транспортним і нафтогазовим компаніям. Також багато кредитів залучили забудовники в рамках проєктного фінансування будівництва житла", - йдеться у повідомленні.
Високий попит на кредити, за словами Центробанку РФ, "може бути пов'язаний з необхідністю сплати великих податків". Серед них регулятор перераховує податок на прибуток за 2023 рік, податок на додатковий дохід нафтогазових компаній за 2023 рік (0,6 трлн руб.), а також ПДВ за IV квартал 2023 року.
*
В ЄС розсекретили деталі 14-го пакету санкцій проти росії
Євросоюз готує 14-й пакет санкцій проти кремля через триваючу війну проти України.
Про це повідомляє баварське радіо BR24.
Європейський дипломат на брифінгу повідомив, що новий пакет включатиме каральні заходи проти тих, хто обходить існуючі санкції проти рф і додав, що список осіб і організацій, чиї активи в Євросоюзі мають бути заморожені, також, ймовірно, буде знову розширено.
Служба зовнішніх зв'язків Євросоюзу і Єврокомісія планують представити конкретні пропозиції країнам-членам вже наступного тижня.
Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ЄС постійно вводить санкції проти рф. Ними він намагається зупинити агресора і зупинити його військову машину.
Обмеження б'ють по російських чиновниках, олігархах, ключових секторах економіки і по компаніях, які працюють на благо путіна.
В лютому Євросоюз ухвалив черговий, 13-й пакет санкцій, посиливши тиск на росію.
Європейська рада ухвалила внести до санкційного списку 106 фізичних і 88 юридичних осіб.
Український президент Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту до подальшого посилення санкцій проти рф і підкреслив, що ракети "Кинджал", які росія застосовує для обстрілу України, містять десятки іноземних деталей.
*
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) задовольнив позов Міністерства юстиції щодо стягнення активів в дохід держави акціонерного товариства "Науково-виробнича корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (АТ "НВК "КБМ").
Про це повідомляє пресслужба ВАКС.
Зазначається, що АТ "НВК "КБМ" є підприємством в РФ, що розробляє та виготовляє військову техніку на замовлення міністерства оборони.
ВАКС стягнув у дохід держави активи, які належать акціонерному товариству, а саме право вимоги за договором № 291/805-2012 укладеним 10.08.2012 між ДП "НВК "Фотоприлад".
За інформацією, наявною у Міністерства юстиції України, ідеться про право вимоги на вироби, а саме тепловізійні прилади керування та залишок грошових коштів.
Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про застосування санкції у вигляді стягнення активів експрезидента АТ "Мотор Січ" Вячеслава Богуслаєва.
*
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів зустріч у Стамбулі з головою політбюро угруповання ХАМАС Ісмаїлом Ханією
*
В керівній партії Грузії кажуть, що відмовляться від закону "Про прозорість іноземного впливу" або скасують його після того, як країна отримає пропозицію вступити до Євросоюзу
*
Президент Європейської Ради Шарль Мішель повторив свою критику щодо намірів влади Грузії ухвалити скандальний закон "Про прозорість іноземного впливу".
Про це Мішель заявив в інтерв'ю Euronews.
За словами Мішеля, в ЄС розчаровані тим, що уряд країни вирішив ухвалити закон попри потужну критику.
"Я хочу чітко заявити: цей законопроєкт, проголосований у парламенті, не наближає Грузію до ЄС. Все навпаки", – підкреслив президент Євроради.
Він зазначив, що рішення про надання Грузії статусу кандидата на членство в ЄС було "фундаментальним". Тепер в ЄС очікують, що Тбілісі надішле "більше позитивних сигналів" Брюсселю.
Відповідаючи на запитання, чи може процес вступу до ЄС, який наразі лише зароджується, бути замороженим через суперечливий закон, Мішель не став вдаватись у подробиці, але підкреслив, що будь-який сценарій, який суперечить стандартам ЄС, матиме "вплив" на те, як Брюссель оцінює шанси кандидата.
"Процес розширення – це процес, заснований на заслугах, і ідея для країн-кандидатів – для тих, хто хоче приєднатися до ЄС – полягає в тому, що вони поважають фундаментальні спільні принципи і цінності. Якщо вони голосують за законопроєкти, які не відповідають стандартам ЄС, це може вплинути на оцінку їхніх шансів", – підкреслив президент Євроради.
Як відомо, попри несхвалення з боку Заходу та громадянського суспільства, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявляє, що ніщо не може перешкодити остаточному ухваленню скандального закону.
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе вето на скандальний закон, однак визнала, що його, швидше за все, подолає парламент.
*
Очільник правлячої партії «Грузинська мрія» Іраклій Гарібашвілі заявив, що влада країни зможе швидко скасувати закон про «іноагентів» у разі прийняття Грузії в Європейський Союз
*
Орбан заявив, що захід перебуває “за крок” до відправки своїх військ в Україну
“Я бачу підготовку до війни з усіх боків”, - заявив він
*
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек, який нещодавно відвідував Київ, закликав країни-партнери постачати Україні більше зброї
*
Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що зустріч польського лідера Анджея Дуди і Дональда Трампа допомогла змінити ставлення ймовірного кандидата на посаду президента США до України
*
Болгарські митники вилучили 403 кілограми героїну, знайденого у вантажівці з турецькою реєстрацією, що прямувала з Ірану до Західної Європи на 8,5 млн євро
*
Розвідка Великої Британії вивчила повідомлення про збиття стратегічного російського бомбардувальника Ту-22М3 19 квітня 2024 року.
Про це йдеться в новому огляді британського Міноборони.
Як зазначає відомство, майже напевно, що повідомлення про використання ракети С-200 є правдивими, і що це був ще один успішний удар України по російських військово-повітряних силах.
"Ця система, ймовірно, була використана для збиття російського (літака дальнього радіолокаційного виявлення і управління) A-50 23 лютого 2024 року", – йдеться в огляді.
Розвідка зауважила, що це перший випадок, коли стратегічний бомбардувальник збила українська система протиповітряної оборони.
"Дуже ймовірно, що на сьогодні Росія втратила щонайменше 100 бойових літаків", – вказує відомство.
Нагадаємо, 19 квітня 2024 року у Ставропольському краї РФ упав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3 − такі літаки Росія використовує для завдання ударів по Україні. За оперативними даними РФ, льотчики катапультувалися, один із екіпажу загинув, двоє в лікарні, четвертого шукають.
Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив, що зенітні ракетні підрозділи ПС ЗСУ у взаємодії з Головним управлінням розвідки вперше знищили російський носій крилатих ракет Х-22 – Ту-22М3.
Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України розповів, що перед збиттям російського бомбардувальника Ту-22М3 українські військові сиділи тиждень в "засідці".
Днями розвідка Великої Британії повідомила, що РФ загалом вивела свої кораблі і підводні човни Чорноморського флоту з Севастополя далі на схід до Новоросійська.
*
На війні з Україною Росія втратила щонайменше 100 бойових літаків - британська розвідка
*
Шольц: Близькі до РФ країни мають сумніви щодо її війни в Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країни, які підтримують тісні відносини з Росією, також мають сумніви щодо доцільності загарбницької війни, яку РФ веде в Україні.
Про це повідомляє DW.
За його словами, у світі немає практично жодного глави уряду, який вірив би, що ця війна має для РФ якийсь сенс.
"Це стосується і тих, хто дуже близький до Росії", – зазначив Шольц.
Канцлер вказав, що під час свого нещодавнього візиту до Китаю він погодився з керівництвом КНР щодо необхідності проведення міжнародної мирної конференції, яка запланована в Швейцарі, для завершення розв'язаної РФ війни, інформує DPA.
На його думку, переговори з китайськими посадовцями про війну в Україні під час його нещодавньої поїздки дали "дуже важливий поштовх" дипломатичним зусиллям, спрямованим на досягнення миру.
"Дипломатичні зусилля – це те, що є незамінним у цьому трудомісткому процесі, і я вдячний, що Німеччина та я особисто також змогли зробити свій внесок", – сказав Шольц.
Він додав, що дипломатичні зусилля – це "все ще рослина, яка потребує багато поливу... але це те, що існує та що ми плекаємо".
Раніше Шольц заявив, що продовжить надавати Україні військову допомогу, але водночас хоче активізувати дипломатичні зусилля для завершення розв'язаної РФ війни.
Дводенна конференція високого рівня щодо врегулювання війни в Україні – інавгураційний Саміт миру – відбудеться у Швейцарії 15 і 16 червня.
Росія вже говорила, що не братиме участі в переговорах.
*
Французька поліція заарештувала чоловіка, який погрожував підірвати себе в консульстві Ірану в Парижі, але після обшуку виявилося, що в нього не було вибухівки
*
Латвійська прокуратура обвинувачує громадянина Латвії в тому, що він їздив в Україну з метою скоєння диверсії
*
У п’ятницю лідера ультраправого екстремістського угруповання Proud Boys («Горді хлопці») засудили до понад 5 років позбавлення волі за неодноразовий напад на поліцейських із саморобною зброєю під час штурму Капітолія
*
ISW - У Молдові проросійські діячі продовжують створювати умови для виправдання можливої майбутньої агресії РФ
*
ООН - Із січня по березень на Гаїті внаслідок насильства з боку злочинних банд було вбито або поранено понад 2 500 людей. Це на 53% більше, аніж за три останні місяці минулого року
*
Портовий оператор Multi-Link Terminals, який перевантажує товари із суден у містах Гельсінкі та Котка, наполовину належить російській компанії Global Ports
*
У ніч 20 квітня через атаку безпілотників на об'єкті паливно-енергетичного комплексу у Смоленській області РФ виникла пожежа
*
Ракетне управління Північної Кореї у п’ятницю 19 квітня провело успішні випробування надвеликої боєголовки, призначеної для встановлення на стратегічні крилаті ракети «Hwasal-1 Ra-3», і тестовий запуск нової зенітної ракети «Pyoljji-1-2»
*
На військовій базі в Іраку прогримів вибух — Reuters
*
G7 закликала Іран не відправляти балістичні ракети до росії
*
У російських ракетах 70% іноземних деталей зі США
*
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хотіли продати в рф секретні українські розробки
Українські розробки потрібні були агресору для забезпечення безперервної роботи парових установок на об’єктах «Росатома»
*
Колишній офіс російського Сбербанку продали за 84 млн грн
*
У Чорному та Азовському морі російські військові кораблі відсутні, в Середземному перебувають три ворожі ракетоносії з 20 ракетами "Калібр" на борту
*
Розвалу Росії не треба боятися, до нього потрібно готуватися – учасники конференції у Вашингтоні
Коли Кремль починав свою «спецоперацію» в Україні у лютому 2022 року, Москва лише хотіла відсунути загрозу НАТО від своїх кордонів, але коли Захід своєю військовою міццю втрутився у конфлікт, це повністю змінило підхід Росії до своїх колишніх партнерів та цілей, які вона ставить перед собою.
Заходу більше не можна довіряти, міжнародні органи, які він контролює, втратили будь-яку легітимність, а Росія вже не хоче пристосовуватися до світового порядку під проводом США.
Натомість, згуртувавши навколо себе розширену групу BRICS, Шанхайську організацію співпраці, Білорусь та країни Азії, Близького Сходу, Африки та Латинської Америки Росія працює над створенням нових міжнародних режимів у сфері фінансів та торгівлі, стандартів і технологій, інформації та охорони здоров’я, які будуть «вільними від домінування та втручання Заходу». І з них у майбутньому постане новий світовий порядок, який пропагує Москва.
Таке бачення світу для Заходу на сайті російського пропагандистського каналу RT сформулював на початку квітня колишній директор московського відділення Фонду Карнегі за міжнародний мир, колишній полковник радянських спецслужб Дмитро Тренін.
Колись ліберальний російський аналітик, чиї колонки радо друкувала газета New York Times, після початку вторгнення рішуче став на бік президента Росії Володимира Путіна. Тепер він звинувачує Захід у нападі Росії на Україну, обговорює у медіа ідею використання ядерної зброї в Європі та формує візію нового світового порядку для Москви.
Натомість його колишні вашингтонські колеги-аналітики та представники народів Росії, які хочуть позбутися московського панування, вважають, що не Москва буде вершити долю світу, а скоріше її доля стане предметом міжнародних домовленостей після її воєнної поразки в Україні та постання нових країн на її території після розвалу Росії.
Відновлення імперії чи неминучий розпад?
Учасники конференції, які зібралися у вівторок, 16-го квітня, у Фундації Джеймстаун (The Jamestown Foundation), вважають, що на місці Росії рано чи пізно постануть нові незалежні держави, бо такі народи як татари, чеченці, ерзя, черкеси, буряти і десятки інших, так само як і колишні народи радянських республік, мають право на незалежне існування у власних кордонах.
У Десятому форумі вільних держав Постросії, що проходив у Вашингтоні, брали участь лідери національно-визвольних рухів поневолених Москвою народів, а також представники політичного та дипломатичного сектору держав ЄС та США.
Організація була створена навесні 2022 року в Україні у відповідь на повномасштабну агресію Росії, і вона об'єднує активістів з таких територій, як Башкортостан, Саха (Якутія), Інгрія (Ленінградська область), Черкесія, Чувашія, Сибір, Бурятія, Карелія, Інгушетія, Кубань, Алтай, Псков, Тува, Урал, Новгород, Помор'я, Дон та багато інших, які виступають за звільнення своїх народів від російського колоніального панування.
Вони вважають, що для досягнення цієї мети підходять різні методи – від мирних протестів до збройної боротьби.
Учасники конференції у Вашингтоні наголошували, що Заходу замість того, щоб ховати голову в пісок і боятися розвалу Росії, потрібно послідовно готуватися до того, що остання імперія на європейському континенті, якою називають нинішню Росію, розпадеться, як перед нею розпалися СРСР та Російська імперія.
Як не парадоксально, Володимир Путін прийшов до влади, щоб запобігти розвалу Росії, але його можуть запам’ятати як того, хто призвів до краху країни, вважає аналітик Фундації Джеймстаун Януш Буґайський.
У своїй книзі «Неспроможна держава. Інструкція з розшматування Росії», яка нещодавно вийшла в українському перекладі, він говорить, що Росія представляє подвійний виклик для Заходу – вона має стійкі неоімперські амбіції та одночасно сама стоїть перед неминучим розпадом своєї держави.
Ці виклики поєднані, вважає Буґайський, бо неспроможність Росії реалізувати свій імперський проєкт потягне за собою потрясіння та розлом.
Лінії розлому
Я вважаю, що Кремль не зможе впоратися з кількома одночасними сепаратистськими рухами, якщо державна влада послабиться
Януш Буґайський
Мобілізація на війну з Україною, що непропорційно вразила етнічні російські республіки, перекидання на них провини за воєнні злочини російських військових, техногенні катастрофи, що також відбуваються на російській периферії, русифікація, пам’ять про нещодавні війни, такі як дві Чеченські війни на зламі ХХІ століття та геноциди ХХ і ХІХ століття на Кавказі, усі ці чинники призводили раніше і можуть призвести у майбутньому до політичних протестів, які центральна влада вже не буде здатна придушити.
Як каже Буґайський, протести можуть наростати і призвести до ланцюгової реакції.
«Я вважаю, що Кремль не зможе впоратися з кількома одночасними сепаратистськими рухами, якщо державна влада послабиться, а вірність збройних сил та сил безпеки вже не буде гарантована. Зростання хвилі протестів, боротьба за владу, розломи всередині країни відбиватимуться і на її кордонах», – сказав Буґайський у своєму виступі на конференції.
Керівниця видавництва, яке видало книжку Буґайського, колишня міністерка охорони здоров’я та активістка Уляна Супрун вважає, що саме зараз українці створюють шанс для свободи інших поневолених народів.
Буґайський пише у цій книжці про позитивні наслідки розпаду Росії – покращення правового та економічного становища поневолених народів
Уляна Супрун
«Я думаю, що народи, які населяють Росію, так само, як українці, литовці чи поляки, мають право на свою незалежність, і саме зараз, коли Росія веде війну, коли проти неї спрямовані санкції, що мають на меті її послаблення, вона має найбільший шанс розвалитися», – сказала вона у розмові з Голосом Америки.
«Наша організація і видавництво ARC.UA видали цю книжку, щоб поширити думки Януша Буґайського, який пише у цій книжці про позитивні наслідки розпаду Росії – покращення правового та економічного становища поневолених народів», – каже Супрун.
Вона додає, що це ж стосується і самих росіян, які позбавляться диктатури та імперських амбіцій, і зможуть нарешті зайнятися побудовою власної національної держави, яка має шанс стати демократичною і не становити більше загрози для своїх сусідів.
Колишній російський політик і американський дипломат не впевнені, що розвал Росії – добра ідея
Присутній на конференції російський опозиціонер, колишній депутат Державної Думи Ілля Пономарьов сказав, що російські народи мають право на свободу.
Але у разі приходу до влади в Росії ліберальних сил, вони не повинні заохочувати центробіжні сили, вони також не повинні і перешкоджати тим народам Росії, які захочуть мати незалежність, її отримати.
Пономарьов мешкав в Україні, де отримав українське громадянство, у Росії його звинувачують в зв’язках з легіоном "Свобода Росії", який воює на боці України і який російський Верховний суд визнав терористичною організацією.
Інші російські опозиційні групи, наприклад Фонд боротьби з корупцією покійного Олексія Навального, критикують Пономарьова за цю позицію та висловлюються проти розвалу Росії.
Колишній посол США в Україні, а нині аналітик Атлантичної Ради Джон Гербст також сказав, що він не думає, що розвал Росії є в інтересах США.
Він каже, що американці після багатьох невдалих спроб впливати на політичні події у світі, усвідомили, що вони не можуть впливати на зміни режимів за кордоном.
«Я сподіваюсь, що у випадку, якщо Росія дійсно почне розвалюватися, наші політикотворці розумітимуть обмеження наших сил», – сказав Гербст.
На його думку, якби США почали сприяти розвалу Росії, російська пропаганда лише би використала це, щоб переконати росіян – що все, що вони говорили про наміри американців було правдою.
Готуватися до потенційних небезпек, пов'язаних з розвалом Росії, все ж потрібно, вважає Гербст. Серед них – неконтрольована центральним урядом ядерна зброя або поглинання значних російських територій Китаєм.
Але найголовніше для американців зараз – сконцентруватися на військовій допомозі Україні, каже Гербст.
Розпад Росії має початися з воєнної поразки – Вільямс
Переможна Україна, на думку учасників конференції, запустить в дію центробіжний механізм.
«Я сподіваюсь, що Конгрес нарешті надасть Україні допомогу і вона отримає літаки F-16, без яких неможливо провести успішний наступ у статичній війні. Німці нададуть ракети Taurus, які можна буде на них встановити, і з їхньою допомогою вони проведуть наступ на Крим, який я вважаю найслабшою ланкою», – каже Браян Ґлин Вільямс, колишній військовий, колишній співробітник ЦРУ, а нині професор Університету Массачусетс Дартмут.
Завжди, коли є поразки на полі бою, і військові повертаються додому, їхнє повернення пов’язане з нестабільністю
Браян Ґлин Вільямс
Використовуючи літаки та установки ATACMS, які США також можуть надати, коли Конгрес ухвалить закон про додаткову допомогу, українці зможуть пробити і так званий «сухопутний міст» до Криму, що веде через окуповані території від Луганської області вздовж узбережжя Азовського моря і звільнити після цього решту східних і південних територій. Що у свою чергу підірве бойовий дух російських військових, каже Вільямс.
«Завжди, коли є поразки на полі бою, і військові повертаються додому, їхнє повернення пов’язане з нестабільністю. Є багато прикладів в історії, коли військові після поразки повертаються додому і влаштовують заколот», – нагадує Вільямс.
Послаблення центральної влади має прямий вплив на регіони і особливо на Кавказ, вважає аналітик, бо влада правителя Чечні Рамзана Кадирова тримається на стосунках з Кремлем. Без грошей і силовиків, тобто можливості купувати вірність та змушувати до неї силою, Кадиров не втримає контролю над Чечнею, вважає аналітик. І врешті центробіжні сили поширяться на інші регіони Росії, Татарстан, Башкортостан, Бурятію, які зараз страждають від диспропорційного залучення у війну проти України, і які гинуть на ній у великих кількостях, вважає Вільямс
Проте, як наголошує сам дослідник, такий сценарій зараз є не більше, ніж мрія зацікавлених осіб. Бо Захід все ще боїться, що розвал Росії може призвести до війн та катастроф, які аналітики прогнозували ще під час розвалу Радянського Союзу. Тому, він каже, що сприяти розвалу Росії західні країни не будуть, особливо через наявність у Росії ядерної зброї.
Москва безсила проти поразки зсередини – Дунда
Побоювання щодо цієї зброї є подвійні – перше, що Москва її застосує на полі бою в Україні або щодо союзників України, якщо відчуватиме загрозу для існування держави, а друге – що вона потрапить до рук людей, готових використати її проти сусідів, чи проти Заходу.
Своїм баченням цієї проблеми поділився український учасник зустрічі – український парламентар Олег Дунда, який сказав, що у випадку з Кремлем, може виникнути ситуація, коли йому загрожуватиме небезпека, але використати ядерну бомбу він все одно не зможе, бо така небезпека походитиме не зі зовні, а зсередини Росії.
Пригожин ішов з Ростова на Москву, але я не бачив ядерного удару по цій колоні. А все тому, що це неможливо. Бо ніхто не буде завдавати ядерного удару по Казані, по Уфі, по Чечні
Олег Дунда, депутат Верховної Ради
За його словами, репетиція такого сценарію відбулася влітку минулого року, коли російські найманці з Групи Вагнера під проводом Євгена Пригожина рушили на Москву.
«Пригожин ішов з Ростова на Москву, але я не бачив ядерного удару по цій колоні. А все тому, що це неможливо. Бо ніхто не буде завдавати ядерного удару по Казані, по Уфі, по Чечні. Тому це є найбільш вдалий і найменш ризикований варіант завершення цієї війни», – вважає український депутат.
Щодо потрапляння ядерної зброї не у ті руки, то, на думку Супрун, Захід має подбати про те, щоб допомогти новим незалежним державам, які створяться на території Росії, знищити цю зброю.
Так Захід уникне повторення помилки, яка була допущена щодо України, коли її змусили віддати свою ядерну зброю в руки Росії, яка згодом на неї і напала, наголошує Супрун.
Колишня урядовиця і активістка каже, що попри те, що іде війна, Україна відіграє провідну роль у наданні підтримки поневоленим народам Росії, як колись це робили США для поневолених СРСР країн східної Європи.
«У Верховній Раді є тимчасова комісія, яка розглядає зв’язки України з поневоленими народами, і вони крок за кроком починають працювати. Цей форум у Вашингтоні – це є ініціатива України, у співпраці з Фундацією Джеймстаун, його проводить українська недержавна організація та у ньому беруть участь три українські депутати, тому я думаю, що Україна робить досить багато», – вважає Супрун.
Якщо Росія не розвалиться
Варіант того, що Росія не розвалиться, а залишиться однією державою, можливо, зі зміненими умовами федерального устрою, аналітики також розглядали, хоча і не вважали його найбільш імовірним.
Вони говорили, що до такої Росії, навіть якщо вона називатиме себе прозахідною і леберальною, потрібно буде ставитися вкрай обережно. Усі санкції мамють залишатися на місці, а перш ніж налагоджувати з нею стосунки, потрібно буде забезпечити, щоб вона вивела всі свої війська з території України, заплатила їй репарації та покарала воєнних злочинців.
Експерти також наголосили на тому, що, судячи з історії, ліберальний період в Росії триває недовго. А ті представники еліти, які називали себе лібералами, користуючись західними перевагами, швидко повертаються до своєї авторитарної уніформи, з радістю знімаючи з себе ліберальний костюм, коли постає питання про збереження імперії.
Поневолені народи Росії закликають допомогти Україні, бо лише перемога Києва зможе допомогти звільнити "окуповані Московією" землі
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім