Цукровим заводам Порошенка віддали 15% квот на продаж цукру

Цукровим заводам Порошенка віддали 15% квот на продаж цукру

Два цукрові заводи Петра Порошенка отримали рекордну для себе квоту на продаж цукру всередині країни у 2015/16 маркетинговому році.

 ТОВ «Продовольча Компанія «Зоря Поділля» і ПрАТ «Продовольча компанія «Поділля» сумарно отримали квоту 269 тис. тонн, йдеться в сюжеті Аліси Юрченко в телепрограмі «Наші гроші» (телеканал ZIK). Це 15% від загального обсягу квоти для всіх виробників, який цьогоріч становить 1,720 млн тонн.

Більшу квоту отримали лише шість заводів групи «Астарта-Київ» Віктора Іванчика та Валерія Короткова – 353 тис. тонн. Такий обсяг квоти свідчить про зростання президентського бізнесу. Адже за даними Національної асоціації «Укрцукор», минулого року заводи Петра Порошенка виробили 220 тис. тонн та були на третьому місці серед усіх виробників. Якщо цього року виробництво заводів президента сягне обсягу квоти, вони претендуватимуть на друге місце серед цукровиків.

До цьогорічного рекорду найбільшу квоту заводи Петра Порошенка отримували у 2013/14 маркетинговому році. Її обсяг сумарно склав 204 тис. тонн або 12% від загального обсягу квоти того сезону. Якщо порівнювати цьогорічну квоту з минулорічною, то для заводів Петра Порошенка вона зросла приблизно на 5%, тоді як загальна по країні зменшилася на стільки ж. Квота «А» – це максимальна кількість цукру, яку держава дозволяє продати всередині країни протягом маркетингового року. Ключова функція квотування – боротьба з перевиробництвом цукру, що впливає на ціну продажу.

Квоти серед цукровиків розподіляються за результатами роботи двох комісій. Одна з них перевіряє технічну готовність заводів до сезону цукроваріння, виїжджаючи на кожне підприємство. Ця комісія складається з представників Міністерства аграрної політики і продовольства та представників Асоціації «Укрцукор», що об’єднує всі цукрові заводи країни. Інша комісія безпосередньо розподіляє квоти з урахуванням висновків технічної комісії. До її складу входять представники Мінагропроду, Асоціації та двох профільних інститутів. Відповідно до протоколу засідання конкурсної комісії з розподілу квот від 14 травня 2015 р, копія якого є в розпорядження «Наших грошей», цього року цукровики подали заявки на 2,10 млн тонн цукру.

Кільком заводам у наданні квоти відмовили за результатами перевірок технічної комісії. Оскільки загальна квота на цей рік все одно була меншою обсягу решти заявок, усім іншим бажану заявку зменшили на однаковий коефіцієнт. Наразі у Міністерстві аграрної політики, а також на рівні парламенту і Кабміну змагаються дві концепції.

Перша – повна відмова від квотування внутрішнього ринку цукру, оскільки недієздатність штрафних санкцій за порушення квоти дозволяє недобросовісним виробникам продавати на внутрішньому ринку понаднормовий цукор. Тож від квоти страждають добросовісні виробники, натомість вона не виконує ключову функцію – боротьбу з перевиробництвом та боротьбу з банкрутством цукрових заводів. Ініціативу щодо відмови від квот цього року озвучував міністр агрополітики Олексій Павленко. Її підтримують середні і дрібні виробники та деякі чиновники Міністерства.

Друга концепція – повна концентрація функцій з розподілу квоти між виробниками в Асоціації «Укрцукор». Тобто, з цього процесу буде виключено Міністерство. Таку ідею підтримує асоціація «Укрцукор», деякі переважно великі виробники, а також частина представників Мінагропроду.

Нагадаємо, у 2013-14 рр. податківці за результатами перевірок донарахували підприємствам групи «Рошен» Петра Порошенка понад 100 млн грн. податків і штрафів. Після втечі Віктора Януковича більшість судових позовів щодо цих податкових повідомлень-рішень була виграна компаніями з групи «Рошен».

expres.ua